Peste 5.000 de tone dintr-o substanta necunoscuta au fost deversate in curtea fostei fabrici de zahar de pe Strada Polona din Timisoara. In mai putin de doua saptamani, incinta fostei intreprinderi de stat s-a transformat intr-un "lac alb", cu un mir
Peste 5.000 de tone dintr-o substanta necunoscuta au fost deversate in curtea fostei fabrici de zahar de pe Strada Polona din Timisoara. In mai putin de doua saptamani, incinta fostei intreprinderi de stat s-a transformat intr-un "lac alb", cu un miros puternic si intepator, asemanator cu cel al carbidului.

Oamenii din zona spun ca au vazut zilnic cisterne ale companiei Linde Gas care au deversat substanta alba in balta din curtea fabricii. Mai grav este ca respectiva gramada de deseuri se afla la doar cativa metri de Raul Bega. De altfel, "lacul de acumulare" al fabricii de zahar este prevazut cu o instalatie de ecluza a carei conducta duce direct in apa curgatoare.

ANCHETA. Sesizati de localnici, comisarii Garzii de Mediu Timis au declansat deja o ancheta in acest caz. Cantitatea exacta de substanta nu a putut fi stabilita cu exactitate. Mai grav este ca originea si compozitia substantei, precum si posibilul grad de toxicitate nu sunt cunoscute. Autoritatile efectueaza, in momentul de fata, un set complet de analize, urmand ca cel tarziu pana luni sa se lamureasca asupra compusilor chimici. "Comisarii nostri au fost la fata locului. Au facut poze si au luat mostre. Acumularea provine de la firma Linde Gas, ai carei reprezentanti ne-au spus ca e vorba de un subprodus din activitatea lor. Se pare ca «bazinul» de depozitare a fost inchiriat sau cumparat de la o firma din Ploiesti, care administreaza acum fosta fabrica de zahar. Noi i-am convocat la Timisoara pe cei de la firma din Ploiesti pentru a ne lamuri. Nu e in ordine ca acea substanta sa fie pur si simplu aruncata acolo, asa de aproape de rau. Ei ne-au zis ca au depozitat produsul acolo pentru a-l lasa sa se zvante", a declarat Marian Eperies, comisar-sef al Garzii de Mediu Timis.


MEDIUL... LASAT BALTA. Comisarul Gelu Cadariu, cel care a fost desemnat sa se ocupe de supravegherea Linde Gas, este convins ca in curtea fostei fabrici de zahar timisorene este vorba despre un deseu rezultat de la carbid. "Bazinul este al unei foste statii de epurare a apei din Bega, care se folosea la fabrica de zahar. El a fost inchiriat de catre firma SC Euro Environtech SRL din Ploiesti pentru 3.000 de RON pe luna. Bazinul are o capacitate de 5.000 de metri cubi", a declarat Gelu Cadariu. In ceea ce priveste compania Linde Gas, pe pagina sa de internet, aceasta se declara adepta unei politici stricte de respectare a mediului inconjurator. In realitate insa reprezentantii companiei refuza sa dea vreo explicatie vizavi de "lacul alb" de la marginea Timisoarei. "Nu este problema noastra. Asta e tot ce va spun", ne-a declarat Dan Bajoliu, angajat in cadrul departamentului cu probleme de mediu al Linde Gas. Garda de Mediu va intra in posesia buletinului de analize si se va putea pronunta daca substanta respectiva este toxica si poate fi nociva pentru mediul inconjurator, cat si pentru cei peste 4.000 de angajati, care lucreaza zilnic la fabricile de pe platforma industriala din Freidorf, aflata in vecinatatea Fabricii de Zahar.


"NU ESTE IN ORDINE"
"Se pare ca «bazinul» de depozitare a fost inchiriat sau cumparat de la o firma din Ploiesti, care administreaza acum fosta fabrica de zahar. Noi i-am convocat la Timisoara pe cei de la firma din Ploiesti pentru a ne lamuri. Nu e in ordine ca acea substanta sa fie pur si simplu aruncata acolo, asa de aproape
de rau. Ei ne-au zis ca au depozitat produsul acolo pentru a-l lasa sa
se zvante"
Marian Eperies, comisar-sef al Garzii de Mediu Timis

TACERE LA LINDE GAS
"Nu este problema noastra. Asta e tot ce va spun"
Dan Bajoliu, angajat Linde Gas



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.