Rareori am vazut politicieni bastinasi animati in primul rand de servirea interesului public sau macar a comunitatii lor restranse. Sunt unii, dar parca este o intelegere a celorlalti sa nu fie mediatizati. Daca acceptam fara reactie ceea ce se petre
Rareori am vazut politicieni bastinasi animati in primul rand de servirea interesului public sau macar a comunitatii lor restranse. Sunt unii, dar parca este o intelegere a celorlalti sa nu fie mediatizati. Daca acceptam fara reactie ceea ce se petrece in politica de pe malul Dambovitei, inseamna ca tara este condusa exact de politicienii pe care ii meritam.
Basescu a reusit sa-l atraga pe Geoana intr-o capcana din care nu se poate iesi decat fie prin frangerea gatului "prostanacului", fie cu o catastrofa a PSD. Intr-un fel, mai spectaculoase decat "manevrele" lui Basescu au fost reactiile sustinatorilor acestuia, care s-au remarcat in ultimii ani drept adversari ireconciliabili ai partidului lui Iliescu, Nastase, Geoana, Hrebenciuc, Rus, Dancu, etc. Dintr-o data, respectivii sustinatori ai lui Basescu au inceput sa vada in Geoana un fel de Mesia politic, chemat sa salveze PSD-ul de liderii fondatori, de corupti, un politician destinat sa reformeze partidul. Ei au uitat sa-i spuna lui Geoana ce s-a intamplat cu orice partid care a intrat in combinatie cu PD-ul.
Lui Tariceanu i se reproseaza faptul ca refuza politica la mai multe capete, pentru ca declara sus si tare ca nu accepta o guvernare PNL - PSD. Or, Tariceanu a ramas in functia de premier tocmai datorita faptului ca a fost incurajat sa joace la mai multe capete, iar cand nu i-a mai convenit cu PD-ul, s-a orientat catre PSD. Un contraexemplu de politica duplicitara vine de la celalalt partid adversar al PSD. Desi PD-ul are trecuta in statut interdictia de a intra in combinatii cu PSD-ul, pe Basescu l-a durut in pix. N-a avut nici o problema sa-l cheme pe Geoana la negocieri. Se pare chiar ca i-a spus ca nu are sanse niciodata sa ajunga premier, cata vreme va ramane el presedinte. Si totusi, Geoana a acceptat sa negocieze cu Basescu, pentru ca tremura pentru pozitia sa de sef al propriului partid. Iar a inceput la DNA agitatia cu dosarele unor lideri pesedisti, tocmai cei care nu au fost de acord cu initiativa lui Geoana de a depune motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu.
Basescu si Geoana nu pot reusi sa dea jos Cabinetul Tariceanu decat daca vor incalca regulamentele democratice ale Parlamentului, care prevad votul secret in cazul motiunii de cenzura. Ei vor sa impuna celor din PSD si PD sa voteze "la vedere." Practic, deputatilor si senatorilor li se va pune pumnul in gura, pentru ca sa nu existe surprize la vot. Oare de ce nu s-a cerut vot "la vedere" si cand a fost vorba despre suspendarea lui Basescu in Parlament? Pentru ca rezultatul ar fi fost altul. Jocul la doua sau mai multe capete, standardele duble, strategia minciunii, incalcarea promisiunilor - cam asta este politica noastra. Si-atunci, de ce sa ne mai miram ca electoratul va refuza sa mai mearga la vot, respingand votul secret sau "la vedere"? Sunt sanse mari ca politica duplicitatii sa se perpetueze, chiar si dupa viitoarele alegeri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.