Liberalii suspecteaza ca notele interne ale SRI prezentate de Mugur Ciuvica sunt dovada unor actiuni de politie politica. Directorul SRI, George Maior, neaga si promite ca face investigatii interne.

Comisia parlamentara de control al SRI
Liberalii suspecteaza ca notele interne ale SRI prezentate de Mugur Ciuvica sunt dovada unor actiuni de politie politica. Directorul SRI, George Maior, neaga si promite ca face investigatii interne.

Comisia parlamentara de control al SRI a discutat ieri cu seful Serviciului, George Maior, despre notele interne ale Serviciului prezentate de Mugur Ciuvica, referitoare la declaratiile senatorului PNL Norica Nicolai si la intentiile liberalilor de a coagula un pol de dreapta in Republica Moldova. Maior a negat ca ar fi vorba de politie politica si a sustinut ca SRI nu monitorizeaza nici un politician sau partid politic. Presedintele Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a precizat ieri, inaintea intalnirii cu Maior, ca documentele sunt din perioada in care la conducerea SRI se afla Radu Timofte si ca va cere sa vada originalele si materialele anexate. "Aceste documente ma ingrijoreaza foarte tare, deoarece nu pot sa-mi imaginez ca SRI face o monitorizare a presei si apoi transmite pe scara ierarhica in aceasta maniera. Convingerea mea este ca altceva sta in spatele acestor hartii", a declarat Stroe, adaugand si ca, in calitate de sef al Comisiei de control al SRI, vrea sa stea de vorba cu angajatii SRI care au elaborat materialele.

Mai mult, Stroe a declarat ca va fi invitat si semnatarul celor doua note, generalul SRI in rezerva Vasile Stanciu. "Eu nu as fi sigur ca este vorba numai de declaratiile publice ale doamnei Nicolai. S-ar putea sa fie si altfel de declaratii, poate discutii purtate la telefon, in anumite cercuri politice restranse", a conchis Stroe.


LIPSA. Consilierul de stat din cadrul Cancelariei primului-ministru, Stejarel Olaru, a declarat insa ca documentele prezinta "indicii de politie politica". "Pana nu vedem documentele nu putem sti daca este vorba despre politie politica sau nu. Cu toate acestea, trebuie sa spun ca documentul cu privire la afirmatiile Noricai Nicolai demonstreaza ca este vorba despre afirmatii facute intr-un spatiu intim sau nepublic. Daca ar fi fost public, cutuma spune ca ar fi trebuit sa se scrie ori «unele afirmatii publice sau declaratii»", a declarat Olaru. El a adaugat ca lipsa acestor sintagme ii prezinta "indicii" de politie politica.


PREZUMTIE. SRI a beneficiat insa de prezumtia de nevinovatie din partea senatorului PNL Norica Nicolai, care a declarat ca nu poate spune inca daca va da sau nu Serviciul in judecata, urmand sa ia decizia abia dupa ce va vedea documentele SRI si se va lamuri ce tip de monitorizare face.


AnalizaSenatorul liberal Norica Nicolai a ridicat insa semne de intrebare in legatura cu una din cele doua note, datata 20 iulie 2006, care se referea la "intentiile PNL de a forma un pol de dreapta in Republica Moldova". Ea a precizat ca anterior acestei date nu exista nici o declaratie publica a sa in legatura cu subiectul respectiv. Abia in perioada 24-26 septembrie 2006 s-a incheiat la Chisinau un acord parlamentar cu Partidul Moldova Noastra, de orientare liberala, a explicat Nicolai, precizand ca o asemenea chestiune nu viza siguranta nationala ca sa poate constitui un subiect de interes pentru SRI.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.