Motiunea de cenzura intra in linie dreapta, social-democratii urmand sa depuna astazi documentul la Parlament. Dupa ce va ajunge pe masa Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, parlamentarii au o saptamana la dispozitie sa auda
Motiunea de cenzura intra in linie dreapta, social-democratii urmand sa depuna astazi documentul la Parlament. Dupa ce va ajunge pe masa Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, parlamentarii au o saptamana la dispozitie sa auda textul motiunii si sa-l dezbata in plen. Pana atunci, partidele politice acapareaza ecranele televizoarelor cu declaratii si strategii de adoptare sau de respingere a initiativei pesediste. Pentru a nu avea surprize din partea propriilor parlamentari, PD si PSD militeaza pentru un control strict al votului la motiune, in timp ce PNL ameninta cu represalii in Parlament. Chiar daca a anuntat ca nu vrea la Guvernare, Emil Boc (foto) a spus ca va sustine votul la vedere, prin apel nominal si ca va milita pentru modificarea in acest sens a Regulamentului sedintelor comune. Solutia a fost apreciata de PSD ca fiind "nastrusnica", insa Mircea Geoana a spus ca isi va monitoriza parlamentarii. In replica, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu a avertizat ca va suspenda sedinta Parlamentului daca va vedea cea mai mica intentie de control a optiunilor parlamentarilor.
Cu votul la vedere
Emil Boc a cerut ca votul la motiunea de cenzura sa se faca la vedere, prin apel nominal, in pofida Regulamentului sedintelor comune care prevede expres ca votul la motiunea de cenzura sa se faca in mod secret, cu bile. "Apelul nominal ar insemna ca se citeste numele fiecarui parlamentar, care raspunde prin "Da" sau "Nu" daca este in favoarea sau impotriva motiunii de cenzura", a spus liderul PD. El a pledat pentru modificarea Regulamentului pe motiv ca practica europeana la votul privind caderea unui Guvern este votul deschis. Boc a invocat si existenta unor precedente in Parlamentul din Romania, cand s-a votat in mod deschis chiar si in cazuri in care era prevazut expres votul secret. "Cetatenii trebuie sa stie foarte concret cum a votat fiecare parlamentar. O asemenea procedura elimina potentiale surse de coruptie", a argumentat Boc. Presedintele PD i-a acuzat pe cei care se opun votului la vedere ca "au in spatele lor alte interese ascunse".
Amenintarile lui Olteanu
In replica, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu a spus ca "urmatorul pas va fi initierea modificarii legii alegerilor prin obligarea romanilor de a se insira la coada in fata activistului PD care sa-i controleze cum voteaza". "Salut declaratia de astazi a presedintelui PD Emil Boc referitoare la sustinerea votului deschis, prin apel nominal, la motiunea de cenzura si ma bucur ca spune, in sfarsit, ceea ce gandeste. Acesta este primul pas in democratia lui Basescu si Blaga si este clar ca urmatorul pas va fi initierea modificarii legii alegerilor prin obligarea romanilor de a se insira la coada in fata activistului PD care sa-i controleze cum voteaza", afirma Olteanu. El a amenintat cu suspendarea sedintei Parlamentului in cazul in care, la motiunea de cenzura, parlamentarii vor vota la vedere. "Daca voi observa ca un parlamentar va fi obligat sa voteze la vedere, voi suspenda sedinta si voi lua votul de la inceput ori de cate ori va fi nevoie, pana cand Constitutia si regulamentele vor fi respectate", a spus Olteanu, intr-o conferinta de presa.
Temerile PSD
Liderul PSD, Mircea Geoana, a spus ca Boc are "idei nastrusnice" si ca nu se poate modifica regulamentul doar pentru acest vot. "Domnul Boc e tot timpul cu idei nastrusnice. Parca spunea domnia sa ca nu se schimba regula in timpul jocului. Deci avem o regula si fiecare partid are metode specifice de a-si verifica disciplina votului, asta nu e nici un fel de secret. Nu cred ca putem sa umblam acum la regulament doar pentru acest vot", a spus Geoana. Liderul PSD a aratat, totodata, ca formatiunea sa va lua "masuri" ca votul parlamentarilor social-democrati sa fie unul "predictibil". De altfel, secretarul general al PSD, Titus Corlatean a spus ca se teme sa nu apara surprize de la PD si PLD care ar putea sa nu voteze motiunea.
31% dintre romani sprijina Cabinetul Tariceanu
Peste o treime dintre romani (37%) apreciaza ca Executivul ar trebui demis in urma dezbaterii motiunii de cenzura in Parlament, se arata intr-un sondaj al Biroului de Cercetari Sociale (BCS), dat ieri publicitatii. Potrivit datelor anchetei sociale, 31% dintre subiecti ar dori ca actualul cabinet sa ramana mai departe in functie, in timp ce 32% dintre cei intervievati au raspuns ca le este indiferent ce se va intampla cu Guvernul Tariceanu (fig. 1). Sondajul a fost efectuat in perioada 6-15 septembrie, pe un esantion de 1073 de persoane in varsta de peste 18 ani iar eroarea statistica este de 3,1%.
Alianta PD-PLD-PNG
Cercetarea BCS indica drept favorita in castigarea alegerilor o alianta intre PD-PLD-PNG (47,8), in timp ce o coalitie intre PNL si PSD este privita cu ochi buni doar de 30,5% iar una PRM-PC de doar 8,1% (fig.2). Pe de alta parte, sondajul releva ca alianta PNL -PSD s-a dovedit a fi inutila pentru Romania (35%) si daunatoare (20%). Doar 18% spun ca ea a fost benefica iar 27% nu au stiut sa raspunda(fig.3). PD ar urma sa castige alegerile parlamentare de anul viitor cu 34,7% in timp ce PSD ar obtine 19,2%. PNL ar inregistra un scor de 15,7%, PNG de 10% iar PRM de 5% (fig.4). PD ar fi votat, la europarlamentare, de 31,7% dintre subiecti, iar pentru PSD ar opta 18,6%. PNL ar obtine 17,8% iar PNG - 11,2%. Peste jumatate dintre romani (57%) considera ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa declanseze procedurile pentru organizarea unui referendum pentru votul uninominal, in timp ce 18,7% nu sunt de aceasta parere iar 23,8% nu stiu ce sa raspunda.
PNL e sigur de esecul motiunii
Liberalii sunt siguri ca motiunea de cenzura nu va trece de votul parlamentarilor, vicepresedintele PNL Ludovic Orban (foto) sustinand ca exista "80% sanse ca motiunea de cenzura sa fie respinsa". Liderul liberal a declarat, sambata, la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, ca "marea majoritate a parlamentarilor PSD, dar nu numai, ci si parlamentarii celorlalte partide, nu impartasesc aceasta motiune de cenzura". "Cred ca nici PD nu doreste acest lucru, in special partea care este controlata de Traian Basescu, pentru ca isi dau seama ca se va ajunge intr-un impas politic, in care nu va mai intelege stanga ce face dreapta", a adaugat vicepresedintele PNL.
Guvern de tehnocrati, ultima solutie
Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu (foto) a declarat, ieri, ca varianta unui Guvern de tehnocrati poate fi luata in seama dupa epuizarea formulelor guvernamentale cu sprijin politic clar in Parlament. Intrebat daca varianta formarii unui Guvern de tehnocrati, dupa un eventual succes al motiunii de cenzura, este agreata de PSD, Diaconescu a raspuns: "Pana la aceasta situatie, a formarii unui Guvern de tehnocrati, trebuie epuizate toate variantele de Guvern stabil, cu sprijin politic clar".
PD exclude o alianta cu PSD
Presedintele PD, Emil Boc, a afirmat ca nu exclude implicarea partidului sau in exercitarea guvernarii in cazul demiterii cabinetului Tariceanu II. Conform spuselor sale, orice varianta este deschisa, mai putin aceea a participarii la guvernare alaturi de social-democrati. Boc a precizat ca, deocamdata, obiectivul PD nu este sa intre la guvernare, dar este dispus sa paticipe la discutiile ce vor urma eventualei caderi a guvernului PNL-UDMR. "Daca motiunea va fi depusa, PD va participa institutional la consultarile de la Cotroceni, cu privire la formarea unui nou Cabinet", a declarat pedistul, citat de agentia Mediafax. (A.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.