Senatorul PNL Norica Nicolai a declarat intr-o conferinta de presa, referindu-se la documentele prezentate de GIP, ca nu acuza SRI in absenta unor pobe, dar a apreciat ca, daca acuzatiile la adresa serviciului se confirma, vinovatii trebuie sa se ret
Senatorul PNL Norica Nicolai a declarat intr-o conferinta de presa, referindu-se la documentele prezentate de GIP, ca nu acuza SRI in absenta unor pobe, dar a apreciat ca, daca acuzatiile la adresa serviciului se confirma, vinovatii trebuie sa se retraga.

"SRI beneficiaza din partea PNL de prezumtia de nevinovatie. Ne exprimam, insa, speranta ca Romania nu devine un stat al anilor 1950, al inceputurilor totalitare in care comunismul s-a realizat cu sprijinul activ al unor servicii de informatii", a declarat vicepresedintele PNL.

Ea a adaugat ca, in lipsa unor dovezi clare, nu va acuza pe nimeni, insa a apreciat ca, ceea ce a aparut public in legatura cu activitatea unor ofiteri SRI poate constitui o atingere grava drepturilor si liberatatilor personale."Cred ca este momentul ca persoane care lucreaza in SRI si care isi pun activitatea in slujba unor interese politice si in slujba unor politicieni sa paraseasca acest serviciu, pentru ca singura menire a acestuia este sa-si puna activitatea in slujba cetateanului", a adaugat Norica Nicolai.

De asemenea, senatorul liberal a sustinut ca monitorizarea sa putea fi facuta in beneficiul "oricarui partid", fara a spune la ce partid se refera. "Nu cred ca aceasta monitorizare, care putea fi facuta in beneficiul oricarui partid, pentru ca aceasta este de fapt cheia luptei politice - sa urmaresti ceea ce declara adversarul - trebuia sa faca obiectul unei activitati desfasurata de oameni din SRI", a completat vicepresedintele liberal. Nu in ultimul, ea a afirmat ca, daca documentele GIP sunt reale, ele dovedesc "o practica nedemocratica" si care poate influenta negativ evolutia statului de drept in Romania.


MAIOR, AUDIAT. Directorul SRI George Maior ar putea fi invitat, luni, la Comisia SRI, pentru a fi audiat in legatura cu notele prezentate de Grupul de Investigatii Politice.

Seful Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a declarat, pentru MEDIAFAX ca, luni, la ora 14.30, ar urma sa aiba loc o sedinta a comisiei, iar la ora 15.00 ar putea invitat George Maior Stroe, a a mai spus ca documentele GIP se refera la perioada in care la conducerea SRI se afla Radu Timofte si ca va cere SRI originalele documentelor, materialele anexate, urmand sa discute cu aceia care le-au elaborat. "Aceste documente ma ingrijoreaza foarte tare, deoarece nu pot sa-mi imaginez ca SRI face o monitorizare a presei si apoi transmite pe scara ierarhica in aceasta maniera. Convingerea mea este ca altceva sta in spatele acestor hartii", a declarat Stroe. Precizand ca nu are la dispozitie materialele anexate, el a sustinut ca va solicita in sedinta Comisiei SRI "tot ceea ce este necesar: originalele documentelor, materialele care au fost anexate si vom solicita sa stam de vorba cu oamenii care au lucrat aceste materiale".

De asemenea, Stroe a facut precizarea ca documente vizeaza fosta conducere a SRI, in frunte cu Radu Timofte. "Nu actuala conducere este vizata in acet moment, pentru ca este vorba de iulie 2006, ci fosta conducere, cand era domnul Timofte director SRI. Nu vreau sa aduc acuze de politie politica acum, dar vom invita pe domnul director SRI la comisie pentru verificari.
Vom solicita invitarea la comisie a acestui domn Stanciu, care inteleg ca este pensionar, dar si a altor membri ai acestui grup", a sustinut senatorul PNL. Totodata, Stroe a spus ca nu este sigur ca, in nota prezentata de GIP, este vorba numai de declaratii publice ale senatorului PNL Norica Nicolai."Eu nu as fi sigur ca este vorba numai de declaratiile publice ale doamnei Nicolai. S-ar putea sa fie si altfel de declaratii, poate discutii purtate la telefon, in anumite cercuri politice restranse", a conchis Stroe.


VERIFICaRI LA SRI. La randul sau, SRI precizeaza ca documentele prezentate de presedintele GIP Mugur Ciuvica sunt in curs de verificare, neaga ca ar desfasura "activitati de monitorizare/supraveghere a oamenilor politici sau a partidelor politice" si se pune la dispozitia "forurilor parlamentare abilitate prin lege". "SRI nu desfasoara niciun fel de activitati de monitorizare/supraveghere a oamenilor politici sau a partidelor politice. Conform atributiilor conferite de lege, SRI este preocupat strict de elementele cu implicatii asupra intereselor strategice si de securitate ale statului roman", se arata intr-un comunicat al SRI remis, luni, agentiei MEDIAFAX, care se refera la "inscrisurile vehiculate recent in mass media si atribuite Serviciului Roman de Informatii".

Potrivit comunicatului, conducerea SRI a dispus deja realizarea unor verificari interne pentru a stabili in ce masura materialele prezentate public au legatura cu institutia.

"In deplina consonanta cu principiul controlului parlamentar asupra activitatii SRI si in spiritul transparentei, institutia noastra se pune la dispozitia forurilor parlamentare abilitate prin lege si se angajeaza sa intreprinda toate demersurile pentru clarificarea aspectelor mentionate", se mai arata in comunicat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.