CE BEM, CE MANCAM  
Sase ingrediente, cinci aditivi alimentari, din care la sfarsit va rezulta, dupa parerea producatorului, o mancare gustoasa de mazare. Dintre aditivi, doi sunt extrem de periculosi, care pot provoca alergii, crize
CE BEM, CE MANCAM  
Sase ingrediente, cinci aditivi alimentari, din care la sfarsit va rezulta, dupa parerea producatorului, o mancare gustoasa de mazare. Dintre aditivi, doi sunt extrem de periculosi, care pot provoca alergii, crize de astm, eczeme.

Producatorul Clip se lauda ca din fulgii lui de mazare iese "o mancare gustoasa". Nici nu ne-am indoi de acest lucru daca nu am citi eticheta: "mazare, emulsificator - monogliceride E 471; stabilizatori - pirofosfat acid de sodiu E 452; conservant - metabisulfit de sodiu E 223; antioxidanti - butilhidroxianisol E 320, acid citric E 330". Ca stim ce rezulta dupa ce vom manca mazarea, producatorul ne ofera si valorile nutritionale pentru 100 de grame: valoarea energetica 450 kcal, proteine vegetale 23 g, glucide 57 g, lipide 1,7 g.


ANALIZA. Mazarea este o leguminoasa bogata in proteina vegetala de calitate buna. Dar aditivii alimentari folositi, in special E 223 si E 320, scad semnificativ inocuitatea acestui produs. Metabisulfitul de sodiu este un conservant pe baza de sulf, daunator persoanelor sensibile, care incetineste asimilarea vitaminei B si poate declansa crize de astm. De asemenea, acesti aditivi pot provoca alergii sau probleme gastrice, motiv pentru care este recomandat ca E 223 sa nu intre in alimentatia copiilor.

Butilhidroxianisolul poate fi alergen pentru persoanele sensibile si, de asemenea, poate produce dezechilibre metabolice, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Contine si o sursa de fosfor E 452, care poate dezechilibra balanta calciu-fosfor, in cazul unui aport zilnic de fosfor din mai multe surse alimentare. Produsul are o densitate energetica foarte ridicata, 450 kcal/100 g.


CONCLUZII. Din cauza combinatiei de aditivi alimentari, specialistul nostru nu recomanda produsul copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor, obezilor, celor cu probleme renale, suferinzilor de hiperuricemie (guta), persoanelor alergice si sensibile la aditivii utilizati, diabeticilor, suferinzilor de boli hepatice, persoanelor cu boli dermatologice, bolnavilor de cancer.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.