In vreme ce relatarile referitoare la o eventuala operatiune militara in Iran continua sa apara in presa, liderii de la Teheran isi incordeaza muschii, demonstrand ca dispun de tehnica militara contracararii unui eventual atac.
Iranul a
In vreme ce relatarile referitoare la o eventuala operatiune militara in Iran continua sa apara in presa, liderii de la Teheran isi incordeaza muschii, demonstrand ca dispun de tehnica militara contracararii unui eventual atac.
Iranul a facut, la finalul saptamanii trecute, o demonstratie de forta Occidentului, prezentandu-si inovatiile in materie de tehnica militara. Locuitorii Teheranului au asistat, sambata, la o parada militara, dedicata marcarii a douazeci si sapte de ani de la declansarea razboiului irano-irakian, in centrul careia s-a aflat o noua racheta, botezata Ghadr (Putere), despre care expertii iranieni afirma ca este capabila sa atinga Israelul si toate bazele americane din regiune, avand o raza de actiune de aproximativ de 1800 de kilometri. Noul dispozitiv a fost prezentat in acelasi timp cu racheta Shahab-3, a carei raza de actiune este de 1300 de km, potrivit comentatorului oficial al paradei militare gazduita de Capitala iraniana. Evenimentul a fost insotit de o interventie din partea liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei avertizand ca o eventuala agresiune militara asupra tarii sale se va avea "consecinte serioase". "O agresiune militara contra Iranului nu este ca si cum cineva loveste si apoi se face nevazut. Oricine lanseaza o agresiune (contra Iranului) va suferi serioase consecinte", a declarat Khamenei, citat de agentiile de presa internationale.
Interventia ayatollahului se produce in contextul in care presa britanica relata, ieri, ca fortele aeriene americane au reactivat un grup secret de planificare militara, a carui misiune va fi sa conceapa strategia pentru "urmatorul razboi", pe fondul intensificarii tensiunilor cu Iranul. Proiectul Checkmate (Sah-mat), succesor al grupului care a planificat campania aeriana in razboiul din Golf din 1991, a fost reactivat de Pentagon in iunie. Acesta raporteaza direct generalului Michael Moseley, comandantul fortelor aeriene, si este format din 20-30 de ofiteri si experti in informatica, aflati sub conducerea generalului de brigada Lawrence Stutzriem, avand acces la Casa Alba, CIA si alte agentii de informatii. Detaliile unui atac asupra Iranului au fost concepute de peste doi ani de Centcom (Comandamentul central american), potrivit unor surse din cadrul Apararii, citate de cotidianul britanic Times, misiunea Checkmate fiind aceea de a elabora strategii inovatoare de lupta si a estima necesitatile in resurse aeriene si informatice pentru atacuri cibernetice. Checkmate a fost format in anii '70 pentru a combate amenintarea sovietica, dar a fost scos din activitate in anii '80. Grupul a revedevenit activ sub comanda colonelului John Warden si s-a ocupat de intocmirea planurilor de asediere aeriana a regimului lui Saddam Hussein in primul razboi din Golful Persic. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.