Cele zece state care au aderat la UE la 1 ianuarie 2004 nu au reusit sa foloseasca fondurile europene ce le sunt alocate si risca sa piarda o parte din acesti bani.

Comisarul european pentru Buget, Dalia Grybauskaite, a lansat ieri un ave
Cele zece state care au aderat la UE la 1 ianuarie 2004 nu au reusit sa foloseasca fondurile europene ce le sunt alocate si risca sa piarda o parte din acesti bani.

Comisarul european pentru Buget, Dalia Grybauskaite, a lansat ieri un avertisment la adresa celor noi membri (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia, Estonia, Malta si Cipru), transmitandu-le ca trebuie sa accelereze procesul de absorbtie a fondurilor europene. "Timpul trece iar ratele de absorbtie nu sunt satisfacatoare", a declarat comisarul lituanian.

PROGRAME. Datele Comisiei Europene arata ca, pana in luna septembrie, cele zece state au utilizat 57% din cele peste 15,5 miliarde euro sub forma de fonduri structurale, destinate proiectelor regionale mai mici, pentru perioada 2004-2006. Din totalul de 8,5 miliarde euro reprezentand fondurile de coeziune, pentru finantarea marilor proiecte de infrastructura, cele zece state au utilizat numai 22%.

Grybauskaite le atrage atentia guvernelor in discutie "sa nu viseze ca au la dispozitie o perioada nelimitata de timp pentru a utiliza fondurile structurale si de coeziune". Banii europeni sunt destinati proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rutiere, imbunatatire a calitatii mediului, precum si programelor de pregatire profesionala, modernizare a sectorului industrial si domeniului de cercetare.

In cazul in care cei vizati nu isi imbunatatesc sistemul de absorbtie a fondurilor, contribuabilii neti la bugetul UE, precum Germania, ar putea solicita reducerea fondurilor de dezvoltare la urmatoarea planificare pe termen lung a bugetului european, pentru perioada 2014-2020.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.