Moratoriu PSD-PNLVicepresedintele PNL Teodor Melescanu a propus un moratoriu tuturor partidelor pana dupa europarlamentare. Solicitarea n-a fost insa intamplatoare, fiind discutata la finele sapatmanii trecute chiar de premierul Tariceanu sI presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Daca in fata colegilor de partid, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a laudat ca nu i-a raspuns la telefon lui Viorel Hrebenciuc, lui Ion Iliescu nu i-a putut refuza o intalnire. Cei doi au discutat la sfarsitul saptamanii trecute, presedintele de onoare al PSD reusind sa-l convinga pe liderul liberal sa ceara un moratoriu tuturor partidelor pana dupa alegerile europarlamentare. Surse liberale spun insa ca premierul ar fi trebuit sa iasa cu o declaratie publica in acest sens, dar s-a razgandit. Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a facut insa el acest anunt, la Suceava, unde a declarat ca o solutie pentru iesirea din actuala criza ar fi un moratoriu pana dupa europarlamentare si continuarea mandatului guvernului, eventual cu alegeri anticipate la inceputul anului viitor. "Daca nu exista un sprijin suficient de larg pentru programul PNL, aceasta situatie nu poate fi perpetuata", a sustinut Melescanu, explicand ca, organizarea de anticipate in vara anului viitor ar da timp tutror partidelor sa se pregateasca, iar electoratului "va putea sa faca o alegere foarte clara in legatura cu fortele politice pe care doreste sa le vada la guvernare".


FARA MOTIUNE. Prin acceptarea acestui moratoriu, PSD ar fi trebuit sa renunte la depunerea motiunii de cenzura spun surse din conducerea PNL. Ion Iliescu a recunoscut pentru Mediafax ca s-a intalnit cu premierul Tariceanu, dar a spus ca s-au vazut doar in pauza spectacolului de balet de la Teatrul National, de sambata seara. "Nu este niciun secret pentru nimeni. Am vizionat, joi, la Teatrul National, un spectacol de balet, iar in pauza ne-am intretinut. E adevarat, ne-am intalnit, ne-a vazut toata sala, asa ca speculatii pe aceasta tema se pot face la infinit", a declarat Ion Iliescu. El a subliniat ca nu a avut niciun mandat din partea PSD pentru a negocia cu Tariceanu si ca a discutat cu liderul liberal in calitate de "oameni politici". "Nu am avut mandat sa negociez ceva cu el, dar, ca oameni politici, discutam, vorbim ...", a adaugat Iliescu. Mai mult, Iliescu a declarat ca I-a recomandat premierului sa trateze "cu calm si in mod constructiv" motiunea de cenzura initiata de PSD. Intrebat daca premierul Tariceanu i-a cerut ceva in cadrul discutiilor, Iliescu a raspuns: "Nu, din contra. Eu i-am sugerat sa trateze nu cu nervozitate, ci cu calm si in mod constructiv o motiune care isi propune sa supuna dezbaterii Parlamentului o problema serioasa. I-am sugerat sa vina nu cu respingerea aprecierilor care se vor face, ci cu o pozitie constructiva", a spus Iliescu, citat de Mediafax.