Dupa ce o buna parte din acest an am vazut cum "Rocky al finantelor" depasea prin eficacitate multe monede, devenind lider la nivel mondial, acum asistam la intrarea sa "in corzi", datorita loviturilor primite din partea speculatorilor. Sa ne reamint
Dupa ce o buna parte din acest an am vazut cum "Rocky al finantelor" depasea prin eficacitate multe monede, devenind lider la nivel mondial, acum asistam la intrarea sa "in corzi", datorita loviturilor primite din partea speculatorilor. Sa ne reamintim. Euro a inceput anul la un curs de 3,3560 lei, a coborat la jumatatea lui foarte aproape de 3 lei, pentru ca vinerea trecuta sa urce la 3,4026 lei, nivel care nu a mai fost atins de la jumatatea lui decembrie trecut. Una dintre cele mai dificile zile ale acestui an pentru leu a fost joia trecuta, cand, dupa un parcurs calm, BNR anunta un curs mediu de 3,3720 lei, a urmat o crestere violenta, de aproape 2%, euro urcand pana la 3,43 lei, in decurs de circa o ora. Deprecierea a fost pusa pe seama iesirilor masive ale unor fonduri speculative americane, care au decis sa isi marcheze profiturile, ele fiind influentate de datele economice mai proaste din economia romaneasca, unde a aparut fenomenul de incetinire a cresterii PIB si de majorare a deficitelor de cont si comercial. Insa, vineri, tot speculatorii au profitat de pe urma deprecierii din ziua precedenta, ei coborand cotatiile euro pana la 3,3870 lei, tot in partea a doua a sedintei. Piata se deschisese la 3,41 lei, in primele doua ore de tranzactionare ea fiind marcata de ordine succesive de cumparare si vanzare de valuta, care au mentinut cotatiile in apropiere de nivelul de deschidere, cotatiile fiind cuprinse intre 3,4080 si 3,4250 lei. La inchiderea pietei valutare autohtone, cotatiile din piata erau de 3,38 - 3,3870 lei/euro, semn ca moneda nationala ramane supusa influentelor speculatorilor, chiar daca in acest moment ea ar trebui sa se aprecieze, precum celelalte monede emergente, datorita evolutiei depreciative a dolarului. Pe piata monetara, dobanzile overnight s-au mentinut la un nivel foarte scazut, de 1 - 3%, dupa scaderea brusca de marti, ca urmare a nivelului sporit de lichiditate din piata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.