Vizita presedintelui azer, Ilhan Aliyev, in Romania este un semn pozitiv ca proiectele Nabucco si Constanta-Trieste sunt tot mai aproape de realitate.     Romania se va orienta mai mult catre Azerbaidjan pentru a asigura independenta ene
Vizita presedintelui azer, Ilhan Aliyev, in Romania este un semn pozitiv ca proiectele Nabucco si Constanta-Trieste sunt tot mai aproape de realitate.     Romania se va orienta mai mult catre Azerbaidjan pentru a asigura independenta energetica a Uniunii Europene. Cu ocazia vizitei in Romania a presedintelui azer, Ilhan Aliyev, din perioada 24-25 septembrie, se discuta viitorul proiectelor Nabucco si Constanta-Trieste, care trebuie sa transporte spre UE o parte din rezerva de trei-cinci miliarde de tone de petrol si cinci trilioane metri cubi de gaze naturale. Pentru finalizarea lor, consortiile care le conduc trebuie sa colaboreze cu SOCAR, compania azera de stat in domeniul gazelor naturale si al petrolului. Aceasta este interesata sa lucreze cu Oil Terminal la construirea de terminale petroliere la Constanta. Inca din luna iulie, Rovnac Abdullayev, presedintele SOCAR a vizitat Romania, unde i-a fost prezentata infrastructura Oil Terminal.     AVANTAJE. In privinta Nabucco, conducta va aproviziona Uniunea Europeana cu gaze naturale, ocolind Gazprom. Aceasta va transporta gazele naturale extrase din uriasul zacamant Sahdeniz din Azerbaidjan, prin Romania spre depozitul de gaze naturale de la Baumgarten, din Austria.Azerbaidjanul are tot interesul ca UE sa cumpere hidrocarburi din aceasta tara si nu din Rusia, deoarece isi va asigura o piata de desfacere pentru produsele sale, si cu cat va vinde mai mult, cu atat va castiga mai mult. In acelasi timp, UE va avea independenta energetica fata de Gazprom, precum si securitatea aprovizionarii.     Oleoduct. Cele doua conducte nu sunt primele care transporta petrolul caspic, in 2006 intrand in functiune oleoductul Baku-Ceyhan. Acesta pompeaza anual 1 milion de barili de titei din Azerbaidjan catre Turcia. Se estimeaza ca in 2010, produsul intern brut al Azerbaidjanului sa ajunga la 52 miliarde de euro, dublu fata de situatia actuala, ca urmare a hidrocarburilor livrate.         SOCAR are filiala in Romania     Un semnal pozitiv l-a reprezentat deschiderea reprezentantei SOCAR din Romania, care joaca un rol deosebit in dezvoltarea relatiilor economice bilaterale. "Infiintarea reprezentantei tocmai in Romania nu este intamplatoare si se bazeaza pe nivelul actual al relatiilor de prietenie", se arata intr-un comunicat al Ambasadei Azerbaidjanului in Romania. SOCAR este a 68-a companie de pe glob. In momentul de fata in Azerbaidjan exista 57 zacaminte de petrol dintre care 18 sunt situate pe sectorul azer al Marii Caspice si restul de pe uscat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.