DNA a cerut ieri Presedintiei inceperea urmaririi penale a ministrului Paul Pacuraru pentru luare de mita. Urmeaza Eugen Nicolaescu, Mihai Voicu si Varujan Vosganian, a dezvaluit aseara ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, la Antena 3.


DNA a cerut ieri Presedintiei inceperea urmaririi penale a ministrului Paul Pacuraru pentru luare de mita. Urmeaza Eugen Nicolaescu, Mihai Voicu si Varujan Vosganian, a dezvaluit aseara ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, la Antena 3.


Ministri in functie ori fosti membri ai Guvernului "cad" rand pe rand in atentia Comisiei speciale de la Cotroceni, insarcinata cu analizarea sesizarilor privind raspunderea ministeriala, fie la solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), fie la cererea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ). Ieri, trei asemenea cereri au ajuns pe masa Comisiei, una pentru ministrul Muncii, Paul Pacuraru, si doua pentru fostul ministru al Economiei, Codrut Seres.


LUARE DE MITA. In timp ce la Cotroceni Comisia speciala era intrunita pentru a discuta cererea de declansare a urmaririi penale pentru ministrul in exercitiu al Justitiei, Tudor Chiuariu, si pentru fostul sef al Ministerului Comunicatiilor, Zsolt Nagy, DNA informa opinia publica despre o alta solicitare asemanatoare. Seful DNA, Daniel Morar, l-a sesizat pe presedintele Romaniei, pentru ca acesta sa ceara urmarirea penala fata de Nicolae Paul Anton Pacuraru pentru infractiunea de luare de mita in dosarul nr. 239/P/2007, potrivit comunicatului extrem de sec al DNA. "Este vorba despre infractiunea de luare de mita comisa in timpul mandatului de ministru, dar nu e inceputa inca urmarirea penala si nu va pot spune detalii", ne-a declarat adjunctul sefului DNA, magistratul Mircea Zarie.


MINISTRU SOCAT. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a aflat de la televizor ca este cercetat de DNA si s-a aratat "socat". "Habar nu am despre ce dosar este vorba. Este o inventie. Nu am luat niciodata mita, nu am luat niciodata nici un leu, nu am fost niciodata anchetat si intrebat de vreun procuror ceva. Daca cineva va spune despre mine ca am cerut ceva, fie si la nivel de aluzie, atunci imi voi da demisia imediat", a declarat Pacuraru pentru Jurnalul National. El a precizat ca nu i s-a adus pana acum la cunostinta ca ar face obiectul vreunei cercetari a procurorilor si ca este convins ca este o chestiune politica. "Nu am nici o legatura cu dosarul pe care il invoca DNA si vreau sa stiu cine va plati daca se va dovedi ca sunt niste inventii", a sustinut Pacuraru. El a precizat ca va merge azi in audienta la DNA, in speranta ca i se va spune care este obiectul anchetei ce-l vizeaza. Seful DNA, Daniel Morar, a declarat aseara la Realitatea TV ca Pacuraru bate drumul degeaba, deoarece, de la DNA, nu va afla acuzatiile pana ce nu va fi pus sub invinuire. Poate afla insa de la membrii Comisiei speciale de la Cotroceni.


SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE. Tot ieri, procurorul general al Parchetului ICCJ, Laura Codruta Kovesi, i-a cerut sefului statului declansarea procedurilor privind Legea raspunderii ministeriale si pentru ex-ministrul Economiei, Codrut Seres. Potrivit comunicatului de presa, Kovesi solicita aviz pentru urmarirea penala a politicianului in doua dosare penale: cel de "Spionaj si tradare" (dosar 147/D/P/2007) si cel privind "Hidroelectrica SA". In primul caz, Seres este cercetat pentru tradare prin transmitere de secrete si constituirea unui grup infractional organizat pentru spionaj economic alaturi de fostul sau coleg de Guvern, Zsolt Nagy. Comisia speciala a mai fost sesizata o data cu privire la aceste acuzatii (in decembrie anul trecut), dar s-a desesizat ca urmare a demisiei lui Codrut Seres. Decizia Curtii Constitutionale de la 5 iulie a.c. ii obliga insa pe procurori sa solicite avizul si pentru ministrii care nu mai sunt in functie, astfel ca procurorul general a reiterat cererea. Al doilea dosar se afla pe rolul DIICOT, Seres fiind acuzat de subminarea economiei nationale si sprijinirea unei asociatii infractionale, "in cauza fiind dispusa inceperea urmaririi penale fata de mai multe persoane cu rol decizional in cadrul SC Hidroelectrica SA", potrivit comunicatului PICCJ.


DE LA ZERO. "Solicitarea de azi are legatura cu dosarele din urma cu zece luni. Nici atunci n-au fost prezentate dovezi, nici pe parcursul celor zece luni, timp in care asa-zisii spioni au plecat din tara, si ma refer aici la Benyatov. In al doilea dosar... Daca voia cineva sa-i schimbe pe directorii de la Hidroelectrica puteau s-o faca, dar acestia sunt tot acolo, iar sistemul energetic nu s-a prabusit. Eu cred ca este vorba despre o lipsa de profesionalism. Noua solicitare este un mod de a recunoaste greselile facute pe parcursul a zece luni, ne intoarcem la momentul zero", ne-a declarat Seres.


LISTA. Cele doua nume lansate ieri de DNA si PICCJ vin sa completeze deja lunga lista a fostilor si actualilor ministri pentru care s-a cerut pana acum aviz de cercetare: fostul premier Adrian Nastase, fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, fostul vicepremier George Copos, fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, ex-ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, si fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc. Lista a fost completata aseara de ministrul Chiuariu.


NEVASTA INTERCEPTATA. Tudor Chiuariu a acuzat DNA ca asculta ilegal atat telefoanele politicienilor, cat si pe cele ale rudelor si ale apropiatilor acestora. In cadrul emisiunii "Sinteza zilei", difuzata luni seara la Antena 3, ministrul Justitiei a afirmat cu certitudine ca sotia ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, are telefoanele ascultate de DNA, care dupa parerea sa este institutia care detine cea mai multa informatie politica din Romania. "DNA este arbitrul luptei politice din Romania", a precizat ministrul Chiuariu.


"Actiunile, din planul lui Basescu"Liderul PC, Dan Voiculescu, a declarat ieri ca actiunile DNA si ale Parchetului "fac parte din planul lui Traian Basescu pentru sustinerea PD in campania pentru alegerile europarlamentare". Dan Voiculescu a apreciat ca actiunile DNA si ale Parchetului General se desfasoara pe un model foarte clar definit. "DNA distribuie acuzatiile pe un model care nu este intamplator. Avem invinuiti in acea partea a PSD-ului care s-a confruntat cu Traian Basescu in 2004, si mai nou in PNL, UDMR si PC, exact acele formatiuni care s-au manifestat impotriva lui Traian Basescu. Toti sunt vinovati intr-un fel sau altul pentru ca au avut curajul sa urmeze o alta directie decat cea pe care o primeste Emil Boc in fiecare zi prin SMS de la Cotroceni", a declarat liderul PC. El a avertizat totodata ca actiunile recente ale DNA sustin ideea ca Basescu amplifica prin toate mijloacele presiunile la adresa Guvernului, aratand ca perdantii ofensivei prezidentiale sunt numai cetatenii.


Cazurile Chiuariu, Nagy si BabiucComisia speciala de la Cotroceni a discutat ieri solicitarile sefului DNA, Daniel Morar, referitoare la urmarirea penala a ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, si ale fostilor ministri Zsolt Nagy (foto) si Victor Babiuc. Ministrul Justitiei a cerut ieri ca doi din membrii Comisiei, Marius Iosif si Laura Stefan, sa se abtina in cazul sau, pe motiv ca se afla intr-o situatie de incompatibilitate. In cazul judecatorului Marius Iosif, Chiuariu a sustinut ca l-a numit recent in functia de director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor si ca raporturile profesionale dintre ei ar putea da nastere unor suspiciuni. Ministrul a mai spus ca Marius Iosif a informat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la aceasta situatie si ca trebuie sa astepte concluziile acestei institutii. In privinta Laurei Stefan, Chiuariu a sustinut ca aceasta nu poate fi obiectiva, deoarece si-a dat demisia de la Ministerul Justitiei dupa ce ministrul a cerut revocarea din functie a procurorului-sef de sectie din cadrul DNA, Doru Tulus. (M. Pasa Petru)


Fotbal la DNAProcurorii anticoruptie lucreaza parca mai asiduu si mai la vedere de cand Inspectia Judiciara a CSM a trecut pe acolo in control. Finantatorul Stelei, Gigi Becali, a facut ieri doua drumuri la DNA, pana la urma el fiind solicitat in legatura cu dosarul privind coruptia din lumea fotbalului. El a stat doar 20 de minute in sediul DNA, la plecare intersectandu-se cu un alt "vizitator" citat la Parchet, George Copos, finantatorul Rapidului si fost vicepremier. "M-au anuntat ca mi-au fost ascultate telefoanele, ca asa e procedura. Urmeaza sa ma cheme intr-o alta zi sa imi prezinte caseta cu inregistrarile si sa imi ia o declaratie", a spus Becali, precizand ca ancheta procurorilor vizeaza un moment din urma cu mai multe luni, atunci cand el ar fi promis bani jucatorilor de la Gloria Bistrita. Procurorii l-au intrebat daca a si dat banii pe care-i promisese, insa el a negat ca ar fi si platit. "Pai io promit multe, dar nu ma tin de cuvant", a mai spus Becali, precizand ca este posibil ca si Copos sa fie audiat in acest dosar. (Violeta Fotache)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin