Primarul resitean Liviu Spataru a cheltuit din bugetul institutiei pe care o conduce aproape 9.000 de euro pentru o excursie de patru zile in China si Anglia. Si asta, in timp ce procurorii DNA Timisoara il cautau sa-l audieze, printre altele, de lua
Primarul resitean Liviu Spataru a cheltuit din bugetul institutiei pe care o conduce aproape 9.000 de euro pentru o excursie de patru zile in China si Anglia. Si asta, in timp ce procurorii DNA Timisoara il cautau sa-l audieze, printre altele, de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata.

In 1675, marele carturar Nicolae Milescu Spatarul a plecat in calatoria sa spre China ca emisar al tarului Alexei Mihailovici. In 2005, Liviu Spataru, primarul municipiului Resita, i-a calcat pe urma si a plecat si el in China, insotit de directorul Adrian Chebutiu de la UCM Resita, angajatul unor oligarhi rusi. Din China, primarul a plecat tocmai la Sherwood, locul in care altadata Robin Hood impartea dreptatea, pentru a intalni un om de stiinta.


CU FOFARLICA. Pe site-ul primarului resitean Liviu Spataru - www.spataru.rohost.ro/web - se poate consulta o informare publicata miercuri, 3 noiembrie 2005, in legatura cu vizita acestuia in China si Anglia. Ca un bun primar care este, Spataru a decis ca este bine ca resitenii sa stie ce a facut el in Orientul Indepartat, asa ca, precum am mentionat, la 3 noiembrie a publicat informarea despre vizita pe care tocmai a efectuat-o "in perioada 7.11.2005- 9.11.2005 in Shanghai". Ce a uitat Spataru sa le zica resitenilor este si costul acestei calatorii. Acest mic amanunt l-am aflat de la Gabriel Ionescu, administratorul public al orasului, care a dat dispozitie unei angajate a Primariei care a lamurit situatia. Primarul Liviu Spataru a cheltuit 26.565,45 RON, adica aproape 7.600 de euro pentru destinatia China, in perioada 06.11-09.11.2005, scopul fiind "colaborare a municipiului Resita + UCM Resita la fabricarea de motociclete".


CHINA. Textul informarii este preluat de pe site-ul primarului fara a modifica nimic, exprimarea apartinandu-i: "In perioada 7.11.2005-9.11.2005, m-am deplasat la ShanGhai, in China impreuna cu domnul Adrian Chebutiu Director General UCMR SA. Sosirea in China a fost in data de 7 noiembrie 2005. In data de 8.11 2005 LA ORA 9:30, ne-am intalnit cu Shanghai Foreign Investment Comision din cadrul Guvernului Municipal Shanghai, dupa care n-am deplasat in orasul Wuxi, am vizitat fabrica de motociclete FUTONG si am purtat discutii cu reprezentantii fabricii de motociclete. In data de 9.11.2005 am semnat un act preliminar de asociere cu reprezentantii fabricii de motociclete FUTONG, pentru consolidarea relatiilor cu Municipiul Resita. La discutii am lansat o invitatie la Resita reprezentantilor fabricii de motociclete si domnului viceprimar al orasului Wuxi, Jianguo Ma, pentru a semna actele necesare atat pentru infratirea cu Municipiul Resita, cat si pentru a stabili detaliile colaborarii. In data de 10.11.2005 am plecat din Shanghai spre Londra". La Londra, primarul si-a intalnit consiliera personala, Cristina Tarbuzan, fata lui Constantin Tarbuzan, directorul CET Energoterm Resita si prieten foarte bun al primarului. Ea a cheltuit cu aceasta deplasare 3.582,65 RON, putin peste 1.000 de euro pentru o zi si jumatate, diurna fiind si ea consistenta, aproape 280 de euro. Si totul pentru un "schimb de experienta pentru realizarea parcului industrial". Trebuie spus ca orasul Wuxi este la 128 km de Shanghai, iar un bilet Bucuresti - Shanghai costa in jur de 900 de euro, unul Shanghai - Londra aproximativ 800 de euro, iar Londra - Bucuresti in jur de 350, tarifele fiind pentru transport dus-intors.

Diurna primarului pentru cele cateva zile petrecute in China a fost de trei ori mai mare decat cea a unui militar roman din Irak sau Afganistan.


ANGLIA. Tot la 3 noiembrie 2005, Spataru a emis informarea catre resiteni in legatura cu ce a facut el la 11 noiembrie 2005 in Anglia, mai precis prin locurile pe unde Robin Hood ii punea la grea incercare pe bogatasi: "In urma unei invitatii venite din partea Casei Regale m-am deplasat la Londra, impreuna cu domnisoara Cristina Tarbuzan, pentru o vizita la Sherwood. Sherwood Energy Village este o fosta zona miniera din inima Angliei. Dupa ce zona a fost exploatata pana in momentul in care a ajuns la sol sterp, a devenit ineficienta, fara productie si posibilitate de exploatare. Domnul Stan Crawford, in momentul de fata Managing Director, a studiat posibilitatile accesibile pentru aceasta zona, a accesat mai multe programe europene si a inceput prin producerea de caramida din solul sterp la care au ajuns. In data de 11.11.2005, am vizitat punctele de lucru in care sunt in desfasurare proiectele accesate pana in acest moment in Sherwood Energy Village.

Alteta sa Principele Radu ne-a insotit pe toata durata delegatiei. Impreuna cu Casa Regala, am stabilit o intalnire cu domnul Stan Crawford, care se va deplasa la Resita in luna aprilie pentru a ne impartasi din experienta sa in demararea lucrarilor pentru zona industriala". Am solicitat conform Legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile publice, date despre deplasarile in China si Anglia. Primarul Spataru a precizat ca scopul calatoriei a fost infiintarea unei societati mixte romano-chineze pentru productia de motociclete, perioada deplasarii fiind 06.11-10.11.2006, cu totul alta decat datele din informare sau cele oferite de subordonati, aratand ca in iunie 2006 chinezii de la Futong au venit in Romania, dar degeaba si nu la invitatia primarului, desi el se laudase ca ii invitase.


RASPUNS. Deranjat de intrebarile legate de cele doua deplasari, Spataru nu s-a putut abtine sa nu dea frau imaginatiei, emitand un raspuns pe masura, dand dovada de o buna cunoastere a legii: "Pentru a fi pe deplin transparent fata de Legea nr. 544/2001, doresc sa va intreb si eu de ce ma hartuiti fara sa-mi spuneti in temeiul aceleiasi legi care este cifra de afaceri a Jurnalului National, cat din aceasta cifra de afaceri va apartine, daca v-ati declarat veniturile si daca sunt inregistrate, pe ce site pot sa vad declaratia dumneavoastra de avere.

Vor urma si alte intrebari legate de veniturile dumneavoastra si de venitul dumneavoastra politic. «Et in Arcadia ego»! Si eu sunt jurnalist! Deocamdata, vreau sa va spun cu tot respectul ca nu ma plang de hartuire, dar ma voi plange pentru prea multa «simpatie». Va rog sa nu fiti bland, pentru ca informatia ustura! La pantofi port numarul 42, nu port maieu, am Rh negativ si la lege port 544/2001/P/S (P = Pit Bull ; S = stapan). Din eleganta nu intreb de L, adica de lesa. Mananc putin, in general o data pe zi, si niciodata cu gandul la dumneavoastra. In general, gandul la dumneavoastra se produce dupa ce mananc, sperand ca doi barbati pot discuta inclusiv sub scutul Legii 544/2001, daca respecta acel gentelman-agreement facut initial. Daca intelegerea nu este respectata, cunosc un sat din Irlanda de Nord in care un om produce scobitori din lemn de Teck irlandez cu care se scobeste in fiecare zi la piciorul stang numarul 3 intre degetele 5 si 6. Aceasta informatie o puteti gasi doar pe internet pe adresa http://mogosule.pd, pe care speram sa putem sa o intretinem noi din sponsorizari. Penultimele informatii sunt autentice si conforme cu realitatea. Mentionez ca pe intreaga durata a calatoriei de care va interesati n-am fost la toaleta. Asadar, biletul de calatorie a ramas intact. Il puteti verifica".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.