AVAS va prelua participatiile actionarilor minoritari la Automobile Craiova pentru 31,3 milioane de euro si le va vinde Ford pentru 21,7 milioane de euro.

Potrivit contractului de privatizare a Automobile Craiova, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) s-a angajat sa preia participatiile actionarilor minoritari in termen de trei luni de la finalizarea privatizarii. Pachetul de actiuni de 27,59% urmeaza sa fie vindut Ford la pretul la care producatorul american a achizitionat pachetul majoritar. AVAS va oferi actionarilor minoritari ai Automobile Craiova, in schimbul participatiilor acestora, titluri la alte societati unde institutia detine actiuni, respectiv Petrom, Distrigaz Sud, E.ON Gaz Romania sau Electrica.

Actionarii minoritari ai Automobile Craiova sint SIF Oltenia, care detine 22,06% din titluri, respectiv 4.179.510 actiuni, si mai multe persoane care controleaza 5,53%, respectiv 1.048.537 de actiuni. Ford a preluat pachetul majoritar de 72,4%, respectiv 13.716.318 actiuni, detinut de statul roman prin AVAS pentru suma de 57 de milioane de euro, respectiv 4,15 euro pe actiune. Actionarul SIF Oltenia, Catalin Chelu, a declarat ca societatea de investitii financiare nu se va retrage din structura Automobile Craiova decit daca va primi cel putin 25 de milioane de euro pentru pachetul de 22,4% din actiuni, respectiv 5,98 euro pe titlu.