Roxana Iakab a fost gasita moarta dupa cinci luni de disparitie. Au trecut alte cinci luni de atunci si anchetatorii nu mai asteapta decat concluziile de la INML ca sa poata inchide dosarul. Politistul care a comis cea mai grava abatere din acest caz
Roxana Iakab a fost gasita moarta dupa cinci luni de disparitie. Au trecut alte cinci luni de atunci si anchetatorii nu mai asteapta decat concluziile de la INML ca sa poata inchide dosarul. Politistul care a comis cea mai grava abatere din acest caz, fara a fi sanctinonat, a fost scos intre timp la pensie, pe sest.

La Hoghiz e liniste. Viata comunei brasovene rascolita de disparitia, cautarile si moartea Roxanei, o fetita de nici 5 ani, a reintrat in normal. Copiii au inceput scoala, parintii tot nu-i supravegheaza la joaca. Parca nimic nu s-a intamplat. Doar daca pomenesti de tragedia micutei, oamenii se intristeaza subit. "Tot nu-mi vine sa cred ca s-a intamplat la noi aici", zice o femeie din blocul vecin cu cel in care a locuit Roxana. Apartamentul parintilor ei e acum pustiu. Storurile sunt trase la ferestre, iar usa e incuiata. "Au plecat in Germania de vreo doua luni", ne lamuresc vecinii.


INCOMPETENTA. Peste strada e postul de politie. Locul de munca al celui care ar fi trebuit sa o caute pe Roxana, dar nu a facut-o. A mintit si a facut fals in acte, sustinand ca la 6 noiembrie 2006 (la doua zile de la disparitia Roxanei) a cercetat zona fostului CAP, loc in care fetita avea sa fie gasita moarta dupa cinci luni. Dupa ce-a turnat gogosi intr-un caz in care era vorba despre viata unui copil, agentul-sef principal Paul Ionescu a stat in scaunul confortabil de sef de post fara ca vreo remuscare sa-i strabata constiinta. Declarase in scris, sub semnatura, ca "s-au efectuat cautari in zona fostului SMA (aflat langa curtea in care a fost gasit cadavrul) si in zona fostului CAP". Dupa gasirea cadavrului a recunoscut ca a mintit. Dintre cei sapte politisti gasiti vinovati de conducerea IJP Brasov de greselile comise in acest caz, seful de post din Hoghiz a fost singurul impotriva caruia a fost inceputa si nefinalizata ancheta administrativa. "Procedura cercetarii prealabile a fost suspendata, intrucat in prezent politistul se afla internat in spital, cu grave afectiuni medicale", se preciza in comunicatul emis de IJP Brasov la 14 aprilie a.c. Si suspendata a ramas, pentru ca nimeni n-a mai intrebat nimic.

In biroul agentului-sef principal Ionescu nu mai e nimeni acum. Conducerea postului de politie Hoghiz e vacanta, pentru ca seful de post a fost... scos la pensie. Am aflat-o cu surprindere de la cei doi agenti aflati in serviciu. "N-a mai venit la serviciu de atunci (n.r. - de la descoperirea cadavrului Roxanei)", ne spun acestia. Ce s-a intamplat cu cercetarea prealabila inceputa? Fostii subalterni ai sefului de post nu stiu.


TINUT IN BRATE. I-am cerut comandantului IJP Brasov sa ne lamureasca. La intrebarea noastra - ce masura s-a luat in cazul agentului-sef principal Ionescu? - comisarul-sef Constantin Arisanu a raspuns fara sa clipeasca: "A fost exclus din politie". Adica? "A fost trecut in rezerva", explica comandantul. Ce inseamna trecut in rezerva? "Domnisoara, a iesit la pensie pe caz de boala!", zice vadit derajnat de faptul ca "incercam sa gasim nod in papura". De la "exclus" pana la "iesit la pensie" e cale lunga... "Asta e! A fost o coincidenta ca are niste afectiuni medicale grave. A iesit cu gradul II de invaliditate la 48 de ani, cu doar 22 de ani vechime", declara, cu mila in glas, comisarul-sef Arisanu. Nu intelege ce avem cu "bietul om". "Sa stiti ca in 22 de ani de munca n-a avut abateri. Acuma, daca un politist lucreaza bine toata viata si la un moment dat face o greseala, sa-l condamnam pentru totdeauna pentru asta? Daca un strungar bun face la un moment dat o piesa gresita, o sa i se ia capul pentru asta?!", ma intreaba retoric. Daca piesa gresita e montata pe un avion care se prabuseste... da. Si daca greseala unui politist pune in pericol viata unui copil nevinovat... da.


JUSTIFICARI. Comandantul IPJ Brasov ne explica si motivele pentru care seful de post din Hoghiz nu a cautat atunci in fostul CAP: "Cel in grajdul caruia a fost gasita fetita nu era in relatii bune cu agentul-sef principal Ionescu. Facuse o reclamatie ca unii i-ar fi furat un cal, si cazul nu fusese rezolvat. I-a fost teama de un nou conflict cu omul ala. In plus, grajdul era proprietate privata, iar politistii nu aveau mandat de perchezitie". Explicatia comisarului-sef Arisanu contrazice insa concluziile trase tot de el in urma anchetei interne din aprilie 2007: "Declansarea cercetarii prealabile fata de agent-sef principal de politie Ionescu Paul, seful Postului de Politie Hoghiz, pentru faptul ca nu a informat coordonatorul actiunii sa intreprinda demersurile necesare in vederea solicitarii emiterii autorizatiei de perchezitie de catre judecator, pentru verificarea incintei fostului CAP, raportand ca activitatea a fost executata".


GRESEALA FATALA. Fostul CAP nu e foarte departe de locul din care a disparut Roxana Iakab. Daca fetita s-ar fi ratacit si ar fi murit de frig, nu hipotermia era cauza decesului, ci neglijenta criminala a unor politisti care nu au scotocit in primele doua zile dupa disparitie nici macar pe o raza de un kilometru de la locul in care copilul fusese vazut ultima oara. Indiferent de cauzele mortii Roxanei, gasirea corpului ei dupa cinci luni de la deces a ingreunat foarte mult ancheta ulterioara. Din pricina starii avansate de putrefactie, cei de la INML nu au putut stabili cu exactitate cauza mortii. "Din datele pe care le detinem, noi nu putem certifica o moarte prin violenta, dar, atentie, nici nu o putem exclude. Pentru ca nu am avut cu ce lucra. Starea cadavrului ne-a impiedicat sa avem acces la cele mai importante piese care ar fi putut certifica astfel de circumstante ale decesului. Acum, totul depinde de ancheta politistilor, insa eu cred cu tarie ca acest caz nu se poate inchide doar pe baza analizelor noastre", a declarat dr Gheorghe Alexandrescu, seful laboratorului de prosectura de la INML.


ANTEPRONUNTARE. Insa procurorul care se ocupa de acest caz, Martian Aldea, doar asta asteapta. Sa vina rezultatele de la INML pentru a inchide dosarul. El e sigur ca fetita s-a ratacit. Desi exista o multime de indicii care sustin contrariul, anchetatorii prefera sa nu le ia in seama. "Asteptam rezultatele oficiale de la INML Bucuresti, apoi vom putea trage o concluzie. Ancheta noastra e completa. Nu avem un cerc de suspecti, pentru ca fetita nu a fost omorata. Mergem pe varianta ratacirii. Toate indiciile duc la asta", declara procurorul. De acelasi lucru e convins si comisarul-sef Florea Oprea, cel care a coordonat ancheta politiei la Hoghiz: "Credeti-ma, noi aici am facut tot ce ne statea in putere, dar toate probele conduc la concluzia ca fetita s-a ratacit. Am luat corpul, dupa ce s-a gasit, cu cei de la IML Brasov centimetru cu centimetru. Nu sunt urme de violenta!".

Dar daca, spre exemplu, fetita ar fi fost asfixiata, legistii nu ar putea afla ca asta e cauza mortii, "fara urmele de pe piele sau plamani", spune dr Gheorghe Alexandrescu. La data gasirii, cadavrul nu mai avea nici urma de organe interne.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.