"Viata, in perpetua ei miscare, nu ne lasa de cele mai multe ori fara cuvinte?" - Marcel Marceau
A fost unul dintre citatele preferate ale celebrului mim francez Marcel Marceau, supranumit si "Charlie Chaplin al pantomimei". Familia acestuia - mai exact una dintre fiice (Camille) - a anuntat ca Marceau (84 de ani) a incetat din viata, sambata, informeaza agentiile de presa. Familia nu a dorit sa furnizeze detalii despre locul si circumstantele in care a survenit decesul.
Adevarat monstru sacru in domeniul pantomimei, arta pe care a ridicat-o la cel mai inalt nivel, Marcel Marceau - pe adevaratul sau nume Marcel Mangel - s-a nascut intr-o familie modesta din Strasbourg. Tatal, macelar pasionat de opera, l-a familiarizat pe micul Marcel cu lumea muzicii si a teatrului, insa copilul era fascinat de filmul mut si ai sai eroi - Buster Keaton, Charlie Chaplin, fratii Marx sau Stan si Bran.
Pentru a se proteja de prigoana Germaniei naziste, familia viitorului mim si-a schimbat numele in Marceau si a emigrat in sud-vestul Frantei, dar cu toate acestea tatal sau a fost deportat la Auschwitz (1944) unde a si murit. In acelasi an, imediat dupa eliberarea Parisului, Marcel Marceau isi incepea studiile cu un alt mim celebru pe vremea aceea Etienne Decroux. Theatre de Poche este locul unde si-a perfectionat arta.
Foto: EPA In 1947 l-a creat pe Bip (clovnul cu pulover in dungi si joben turtit cu o floare), personaj care, cu timpul, a devenit alter-egoul sau. Considerat, in unanimitate, pana mai deunazi "cel mai mare comic in viata", sketch-iurile lui Marceau ("Umbland contra vantului", "Colivia", "Tinerete, maturitate, batranete, moarte" s.a.) au fost catalogate drept opere geniale. In '78, Marceau a infiintat Scoala Internationala de Mimodrama de la Paris.
Fara a preciza ziua, Camille Marceau a mai spus ca tatal ei va fi inmormantat in cimitirul parizian Pere Lachaise.