"Viata, in perpetua ei miscare, nu ne lasa de cele mai multe ori fara cuvinte?" - Marcel Marceau
A fost unul dintre citatele preferate ale celebrului mim francez Marcel Marceau, supranumit si "Charlie Chaplin al pantomimei". Familia aces
"Viata, in perpetua ei miscare, nu ne lasa de cele mai multe ori fara cuvinte?" - Marcel Marceau
A fost unul dintre citatele preferate ale celebrului mim francez Marcel Marceau, supranumit si "Charlie Chaplin al pantomimei". Familia acestuia - mai exact una dintre fiice (Camille) - a anuntat ca Marceau (84 de ani) a incetat din viata, sambata, informeaza agentiile de presa. Familia nu a dorit sa furnizeze detalii despre locul si circumstantele in care a survenit decesul.
Adevarat monstru sacru in domeniul pantomimei, arta pe care a ridicat-o la cel mai inalt nivel, Marcel Marceau - pe adevaratul sau nume Marcel Mangel - s-a nascut intr-o familie modesta din Strasbourg. Tatal, macelar pasionat de opera, l-a familiarizat pe micul Marcel cu lumea muzicii si a teatrului, insa copilul era fascinat de filmul mut si ai sai eroi - Buster Keaton, Charlie Chaplin, fratii Marx sau Stan si Bran.
Pentru a se proteja de prigoana Germaniei naziste, familia viitorului mim si-a schimbat numele in Marceau si a emigrat in sud-vestul Frantei, dar cu toate acestea tatal sau a fost deportat la Auschwitz (1944) unde a si murit. In acelasi an, imediat dupa eliberarea Parisului, Marcel Marceau isi incepea studiile cu un alt mim celebru pe vremea aceea Etienne Decroux. Theatre de Poche este locul unde si-a perfectionat arta.
Foto: EPA In 1947 l-a creat pe Bip (clovnul cu pulover in dungi si joben turtit cu o floare), personaj care, cu timpul, a devenit alter-egoul sau. Considerat, in unanimitate, pana mai deunazi "cel mai mare comic in viata", sketch-iurile lui Marceau ("Umbland contra vantului", "Colivia", "Tinerete, maturitate, batranete, moarte" s.a.) au fost catalogate drept opere geniale. In '78, Marceau a infiintat Scoala Internationala de Mimodrama de la Paris.
Fara a preciza ziua, Camille Marceau a mai spus ca tatal ei va fi inmormantat in cimitirul parizian Pere Lachaise.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.