Ceva mai increzatori ca motiunea PSD se depune, nu se si voteaza, liderii politici si-au gasit un nou motiv de disputa. PD si PLD cer vot deschis, iar presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ameninta ca suspenda sedinta daca se incalca regula votului secret cu bile.

Anuntul liderului PLD, Theodor Stolojan, ca parlamentarii liberal-democrati vor vota motiunea de cenzura la vedere, astfel incat sa nu existe nici un fel de suspiciune ca vreun parlamentar PLD nu a votat pentru sustinerea motiunii, a fost dublat ieri de o pozitie similara a PD. Potrivit presedintelui Emil Boc, PD va solicita ca votul sa nu fie secret cu bile, ci prin apel uninominal, in care parlamentarii sa isi afirme public optiunea. Chiar daca pentru acest lucru e nevoie de modificarea Regulamentului celor doua Camere, care obliga in prezent la votul cu bile. Practica europeana, sustine Boc, arata ca votul pentru formarea sau caderea unui guvern trebuie sa fie transparent si deschis.


AVERTIZATI. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ameninta insa ca suspenda sedinta daca vede votul vreunui parlamentar. "Daca voi observa ca un parlamentar va fi obligat sa voteze la vedere, voi suspenda sedinta si voi lua votul de la inceput ori de cate ori va fi nevoie, pana cand Constitutia si regulamentele vor fi respectate (...). Reamintesc ca la ultima motiune am solicitat chestorilor sa scoata din sala un parlamentar care incerca sa supravegheze votul colegilor sai. S-ar putea sa fie o dovada a neincrederii presedintelui Traian Basescu in parlamentarii PSD, dar aceasta nu este problema noastra", a spus Olteanu. El a persiflat solicitarea lui Emil Boc, aratand ca "urmatorul pas va fi initierea modificarii legii alegerilor prin obligarea romanilor de a se insira la coada in fata activistului PD care sa-i controleze cum voteaza".


PD, DUAL. Motiunea, care ar trebui depusa azi de PSD, va beneficia de voturile PD si PLD, potrivit anuntului celor doua partide, in timp ce PRM si PC nu vor vota alaturi de PNL si UDMR. In timp ce ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, ea nu ii "trezeste emotii", pentru ca nu va trece de Parlament, democratul Cezar Preda afirma ca PD are deja pregatita o echipa pentru a forma Guvernul, chiar daca democratii nu au astfel de "preocupari majore, pentru ca PD e un partid de opozitie si nu s-a ivit ocazia sa-si asume o astfel de responsabilitate". Emil Boc afirma si el ca obiectivul PD nu este de a intra la guvernare, dar nu exclude varianta unui guvern PD, ci doar a unuia PD-PSD.


STRAMBE. Partidele par mai degraba preocupate de a crea zazanie in tabara adversa. Cezar Preda remarca astfel ca a venit timpul ca Mircea Geoana sa arate ca e lider, nu mai trebuie sa stea la masa cu cei care-l fac prostanac, cu talibani care-i contesta si-i anuleaza orice decizie, in timp ce liberalul Remes sustine ca daca Vasile Blaga, cel mai bun lider al PD, conducea formatiunea, "alta ar fi fost situatia politica in PD si in Romania".