„Epidemia” de sinucideri din ultimele zile a atras atentia opiniei publice asupra unui fenomen care este in continua crestere. Peste 3.000 de romani s-au sinucis anul trecut, iar medicii legisti spun ca numarul va fi depasit cu mult anul acesta. „Gardianul” va ofera cateva informatii care sa va ajute sa identificati un copil care are de gand sa-si puna capat zilelor.
O adolescenta in varsta de 14 ani din judetul Timis s-a spanzurat in podul casei acum doua zile. Cunostintele spun ca in ultima perioada fata isi imagina ca daca va incerca sa isi puna capat zilelor un unicorn va veni sa o salveze. Potivit acestora, adolescenta avea un comportament mai ciudat in ultima perioada si slabise. „A mai vrut sa se arunce o data de pe casa. Inainte nu avea probleme. De la un timp incoace se simtea asa singura si a mai si slabit si tot timpul zicea ca vede nu stiu ce si ca vrea sa se arunce de pe acoperis, ca o prinde nu stiu ce cal”, a declarat una dintre vecine, Monica Ivan. Tanara nu a lasat niciun bilet in care sa-si justifice gestul.

Romania urca rapid in topul sinuciderilor
In acest momen t, tara noastra este la mijlocul clasamentului in ceea ce priveste tarile cu cele mai multe sinucideri, dar evoluam rapid catre partea de sus a topului. Daca pana in 1987 numarul celor care decideau sa-si curme viata a fost constant, in jurul cifrei de 1000 de cazuri pe an, intre 1988 si 1989 numarul acestora s-a dublat. Specialistii spun ca numarul sinuciderilor este in crestere si ca 2007 va fi un an record. Biserica si valorile culturale romanesti se pare ca sunt motivele pentru care nu am avut pana acum rate foarte mari de sinucideri, numai ca societatea romaneasca este intr-o continua schimbare si ne apropiem de Occident si in ceea ce priveste numarul de persoane care isi pun capat vietii. „Societatea romaneasca este purtatoarea unui mesaj confuz pentru tineri, mai ales in ceea ce priveste afirmarea”, a explicat psihologul Hanibal Dumitrascu, care a mai adaugat ca protestantii au cea mai mare rata de sinucideri. Un studiu american recent arata ca suicidul reprezinta a treia cauza de deces printre adolescentii intre 15 si 19 ani. Un alt studiu, la care au participat elevi de clasa a XII-a, a aratat ca 3 la suta din ei au avut tentative de suicid care s-au finalizat cu spitalizari, 9 la suta au avut simple tentative de suicid, 16 la suta s-au gandit sa-si puna capat zilelor, iar aproximativ 30 la suta s-au simtit tristi sau la capatul puterilor in ultima perioada.

Fetele se fac ca se omoara, ca sa atraga atentia
„Rata cea mai crescuta o inregistreaza mediul urban, fapt ce se datoreaza controlului social mai putin strict fata de mediul rural, chiar daca ultimele cazuri de suicid din Romania ar parea ca vin sa contrazica aceasta teorie”, a precizat psihologul Hanibal Dumitrascu. Dintre toate cazurile de sinucideri, baietii reprezinta trei sferturi, iar fetele numai un sfert. „Este vorba despre o tendinta la nivel global. Baietii urmeaza modelele valorice masculine, caracterizate de fermitate si curaj. Este un comportament tipic masculin. In schimb, fetele ii intrec la tentativele de suicid, un caracter tipic feminin, care se traduce prin atragerea atentiei, nevoia de protectie, de intelegere si sprijin”, a adaugat psihologul Hanibal Dumitrascu.