Deprecierea in continuare a leului va duce la scumpirea datoriei publice externe, avertizeaza analistii. De asemenea, si bancile mici ar putea sa majoreze dobånzile la creditele in euro.

Primele efecte ale slabirii monedei nationale
Deprecierea in continuare a leului va duce la scumpirea datoriei publice externe, avertizeaza analistii. De asemenea, si bancile mici ar putea sa majoreze dobånzile la creditele in euro.

Primele efecte ale slabirii monedei nationale isi vor arata semnele in perioada urmatoare, dupa scaderea continua din ultimele saptamani. La finalul sedintei de ieri, leul s-a apreciat usor, ultimele cotatii plasandu-se la 3,3885-3,3920 lei/euro. In opinia analistilor, tendinta de apreciere nu va continua. Una din consecintele acestei evolutii va fi scumpirea datoriei publice externe, spune analistul financiar Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA). „Va fi mai greu pentru autoritati, pentru ca deprecierea leului descurajeaza finantarea pe baza datoriei“, ne-a declarat Voinea.

Tot pe termen scurt va fi afectata si inflatia. „Pana acum s-au vazut efectele cresterii cursului, printr-o scadere a inflatiei. De acum incolo vom asista la fenomenul invers, pentru ca deprecierea leului alimenteaza inflatia“, explica directorul GEA. Oficialii BNR au declarat pentru Reuters ca ar pu tea mari dobanda de politica monetara, in cazul in care declinul cotatiei leului va pune in pericol tinta stabilita pentru inflatie.

Odata slabit, leul nu are sanse de revenire rapida, este de parere analistul. „Sa nu uitam ca aprecierea continua a monedei nationale din ultimii doi ani s-a bazat pe fluxurile speculative de capital. In acelasi timp, a existat si un sentiment pozitiv al pietei internationale fata de Romania“, afirma Voinea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.