Leul se situeaza acum in jurul nivelului de la inceputul anului, care era mult mai sustenabil decat cele inregistrate ulterior, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, intr-un interviu acordat Reuters si preluat de Mediaf
Leul se situeaza acum in jurul nivelului de la inceputul anului, care era mult mai sustenabil decat cele inregistrate ulterior, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, intr-un interviu acordat Reuters si preluat de Mediafax.


Intrebat daca banca centrala a intervenit recent pe piata interbancara pentru a influenta evolutia leului - care s-a depreciat puternic fata de moneda unica europeana saptamana trecuta - Isarescu a preferat sa nu comenteze. "Nu am spus niciodata ca avem o valuta care fluctueaza liber, am spus intotdeauna ca pastram optiunea de a interveni in orice moment pe piata valutara", a adaugat el. Guvernatorul a atras atentia ca leul se situeaza acum in jurul nivelului de la inceputul anului, care este mult mai sustenabil. "Ma refer la nivelul general, acum este nivelul de la inceputul anului, care, in opinia mea, era mult mai sustenabil decat altele inregistrate ulterior", a spus el. "Dar publicul percepe evolutia recenta drept o depreciere", a adaugat Isarescu.


PERICOL. Iar perceptia asupra deprecerii leului si cresterea preturilor la produsele alimentare reprezinta riscuri pentru obiectivul BNR privind inflatia, care ar putea depasi nivelul atins in luna august. "Sper ca 5% va fi varful inflationist, dar avand in vedere inflatia foarte scazuta din luna septembrie a anului trecut si efectul de baza, este posibil ca in luna august sa nu se fi inregistrat un maxim", a spus Isarescu. Cu toate acestea, el spera ca BNR isi va indeplini obiectivul pentru inflatie de 3%-5% pentru decembrie 2007.


INTERVENTIE. Banca centrala dispune de un numar limitat de instrumente pentru contracararea impactului inflationist. Printre acestea: majorarea ratei dobanzii. Insa utilizarea in exces a acesteia ar alimenta avansul leului si ar eroda competitivitatea. Conducerea BNR va discuta miercuri oportunitatea modificarii dobanzii de politica monetara, dar analistii economici intervievati de Reuters nu cred ca aceasta va fi majorata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.