Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, Eugen Ovidiu Chirovici, vorbeste despre ce face si ce nu face masoneria. Bonus, un pont: cica Basescu nu-i mason.

De ce exista azi sapte mari loji masonice regulare in Romania?

Marea Loja Nationala din Romania e singura loja regulara recunoscuta international. De-a lungul timpului, unii au invocat nemultumiri si s-au separat si au decis sa se joace de-a masoneria. Ei au format asa-zise loji salbatice, care nu sint recunoscute nici in masoneria regulara, nici in cea iregulara. Fenomenul exista insa si la nivel mondial. In Texas exista o singura mare loja recunoscuta si inca opt structuri nerecunoscute.

Se discuta in masonerie despre politica si despre religie?

Nu se discuta chestiuni legate de politica si chestiuni confesionale. Sint interzise pentru ca astfel de discutii provoaca dezbinare intre oameni.

Adica nu exista oameni care intra in masonerie sa faca afaceri?

Cei care intra in masonerie ca sa faca afaceri se plictisesc repede.

Dar exista cazuri in care intrarea in masonerie faciliteaza anumite afaceri sau legaturi?

Daca doi doctori se intilnesc ca masoni si ii leaga si alte treburi profesionale, ei se pot apropia mai mult unul de altul. La fel, doi oameni de afaceri care intra in masonerie pot sau nu sa faca afaceri impreuna. Chiar daca au devenit masoni, scopul lor ramine totusi profitul.

Masonii au facut Revolutia franceza, revolutiile de la 1848, Marea Unire. Ce altceva au mai facut?

Este o distinctie clara intre evenimente in care au fost amestecati masoni si evenimentele generate de masonerie. Masoneria nu a girat manifestari violente. De exemplu, in timpul Revolutiei franceze, Saint Just si Danton faceau parte din acelasi atelier, fapt ce nu l-a impiedicat pe primul sa il trimita pe esafod pe celalalt.

Adica masonii actioneaza si masoneria, nu?

In momentul in care un mason e implicat intr-o actiune, exista un deliciu in a socoti ca executa un ordin al masoneriei.

Deci, ce face masoneria?

Masoneria nu e o asociatie de caritate. Rolul important e de a contribui la evolutia spirituala a membrilor sai, astfel ca acolo unde ii va duce pe acestia viata ei sa confirme invataturile masonice. Masoneria ia oameni buni si ii face si mai buni.

Concret, ce a facut masoneria pentru Romania in ultima vreme?

Masoneria a contribuit la refacerea legaturilor cu Occidentul dupa 1990. Nu zic ca, daca n-ar fi fost masoneria, n-am fi intrat in NATO sau UE, dar am jucat un rol deosebit de important.

Si ce altceva, in afara de UE si NATO?

S-a implicat in tot ceea ce a decurs din politica externa a Romaniei in spatiul European.

Doar implicatii politice?

In 2007 am facut acte de caritate in valoare de 30 de miliarde de lei, dar n-am ostentat cu asta. Nu asta e scopul nostru.

De ce Marea Loja a fost numita Asociatie de interes public a statului roman?

A fost o recunoastere morala a rolului diplomatic si social pe care l-am jucat.

Ati primit bani publici?

Nu am urmarit nici un folos material din aceasta recunoastere. Nu am primit bani de la stat. In Franta se intimpla acelasi lucru.

Cei care activeaza in celelalte loji masonice sint si ei masoni pentru dumneavoastra?

Nu-i putem considera masoni. Nu ne sint nici inamici, dar nu-i putem considera masoni.

De ce apar mereu in presa nume de masoni?

Un mason nu poate spune despre altul ca este mason. Se profita astfel de faptul ca noi nu putem confirma sau infirma acest lucru si se lanseaza tot felul de zvonuri. S-a spus ca si Adrian Copilul Minune e mason, pentru ca intr-o melodie a folosit expresia „pentru fratii mei".

Sint masoni sau nu cei despre care a scris presa?

Cele mai multe nume care apar ca fiind ale unor masoni nu sint. Tariceanu nu-i mason, Basescu nu-i mason, Voiculescu nu-i mason.

Am nevoie de recomandari ca sa devin mason?

Nu e nevoie de recomandari, pentru ca nu este vorba de o slujba.

Dar ce trebuie sa faca cineva care vrea sa devina mason?

Trebuie sa ceara.

Nu trebuie sa cunoasca nici un mason?

Daca se informeaza si considera ca i se potriveste, cere sa fie mason. Eu am avut un coleg la „Curierul National" care era mason. Asa am aflat mai multe si m-am decis sa intru in masonerie.

Si daca nu cunoaste pe nimeni?

Daca nu cunoaste pe nimeni, poate sa intre pe Internet, vede adresa noastra, vine si depune o cerere si un CV. Noi ne uitam, ne dam seama in ce masura instructia lui intelectuala il face plauzibil pentru viata masonica.

Doar la asta va uitati?

Instructia intelectuala e singurul criteriu. In absenta ei, nu esti apt.

Si dupa asta?

In cazul in care exista un atelier ce doreste sa il ia, urmeaza o procedura destul de complicata care dureaza circa un an pina primeste un raspuns pozitiv sau negativ la ce-rerea sa. (Razvan Mihai Vintilescu)

„Premierul francez se consulta cu masoneria" Mircea Deaca, Mare Maestru in cadrul Marelui Orient al Romaniei, arata cit de departe sint „fratii" au-tohtoni de cei din Paris.Mircea Deaca, un arhitect care conduce Marele Orient al Romaniei Cum ati devenit francmason? Din proprie vointa, in 1993, in Franta. Traiam acolo din 1990. Am fost initiat in contul lojii de la Timisoara. Ca frate, ai dreptul sa te afliliezi la doua loji: cea principala, din Paris, si una de vocatie, de placere, la Timisoara. Cum in Romania nu intelectualii au facut ceva in ’90, nu ei au decis cursul istoriei, am ales o relatie mai mo-desta. Asa ca am ales sa aduc in Romania niste modele de functionare de democratie si niste valori.

De ce apar mereu in presa nume de masoni?

Datorita interesului media de a gasi senzationalul la oamenii politici. Unii si altii profita de aceasta prejudecata pentru a-i ataca, pentru a-i jena, a-i supune la explicatii. Este o forma de a se folosi de faptul ca discretia ne impune sa nu dezvaluim numele membrilor.

Marea Loja Nationala din Romania a fost numita Asociatie de interes public a statului roman. De ce nu s-a intimplat acest lucru si cu Marele Orient al Romaniei?

Nu am facut nici un demers. Ar fi putin pe dos sa fim o asociatie agreata de stat. Nici nu am primit vreodata bani publici. Am agrea sa se faca o fundatie care sa adune bani in mod transparent din mai multe surse.

Au existat persecutii recente la adresa masonilor?

Nu. Au fost doar atacuri mediatice, destul de generale, care nu vizau anumite obediente. Nu ne mira, pe de alta parte, ca un partid de extrema dreapta precum PRM are o asemenea atitudine.

Se intra in masonerie pentru a face afaceri?

Daca cineva vrea sa intre, treaba lui, se va descoperi dupa aia. Masoneria nu e un club de afaceri. Sint multi din afara care intra si isi inchipuie de indata ca li se propune o afacere.

Cum colaborati cu politicul?

Nu stiu politicieni care sa fi facut legi dupa principiile francmasonice. In Franta insa au fost politicieni francmasoni care au facut politici sociale importante referitoare la statutul asociatiilor, la repartitia bunurilor catre categorii defavorizate. Nu institutia masonica in sine ar putea vreodata sa impuna ceva unui frate aflat in spatiul social. Mie nu mi-a dictat nimeni ceva. In obedienta noastra, nu avem o politica de a ne intilni cu politicieni. Nici nu stiu sa se organizeze la nivelul masoneriei romanesti seminarii publice in care sa fie invitati politicieni masoni sau nemasoni. In Franta, in schimb, prim-ministrul se consulta adesea cu Marele Orient la un seminar public sau la o conferinta. In Romania e o absenta totala a acestui obicei. Nu avem aceeasi putere institutionala si financiara. Nu avem aceeasi stabilitate sociala. (Cosmin Popan)

CITESTE MAI MULT DIN DOSARUL "MASONERIA ROMANA":

Masoneria romana a nascut noua frati vitregi Cotidianul a refacut contorsionata evolutie post-decembrista a miscarii masonice. In momentul de fata, exista noua mari loji, dintre care sapte sint „regulare". „Basescu, Tariceanu si Voiculescu nu sint masoni" Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, Eugen Ovidiu Chirovici, vorbeste despre ce face si ce nu face masoneria. Bonus, un pont: cica Basescu nu-i mason. Masoneria romana, intre binecuvintarea si afurisenia Bisericii Istoria masonilor din Romania are la un capat sprijinul Bisericii Ortodoxe, iar la celalalt, afurisirea ei tot de catre Biserica. Fratii din umbra care conduc lumea George Washington, Winston Churchill, John Wayne, Henry Ford. Secretele fratiei au fost purtate de-a lungul veacurilor, de la zidarii medievali la nume grele de pe scena istoriei. Textul documentului prin care francmasoneria a fost afurisita de BOR in 1937, pe www.cotidianul.ro/select Aflati mai multe despre Colectia ENCICLOPEDICA