Administratia Bush a decis reactivarea echipei Checkmate ­ un grup secret de planificarea militara ­ pentru a elabora o strategie inovatoare de atacare a Iranului, informeaza saptamanalul britanic The Sunday Times, care citeaza surse militare de la Washington.
Proiectul Checkmate, succesor al grupului care a planificat campania aeriana in razboiul din Golf din 1991, a fost reactivat de Pentagon in iunie. Echipa de strategi, formata din 20-30 de ofiteri care vor avea acces direct la Casa Alba si la mai multe servicii secrete, va raporta direct generalului Michael Moseley, comandantul fortelor aeriene americane.
Surse de la Pentagon sustin ca exista deja un plan de atacare a Iranului, elaborat in urma cu doi ani de Centcom (Comandamentul central american), misiunea Checkmate fiind aceea de a elabora strategii inovatoare de lupta si de a estima necesitatile de resurse aeriene si informatice pentru atacuri cibernetice.
Potrivit Sunday Times, Checkmate este condus de generalul de brigada Lawrence Stutz Stutzriem, unul dintre cei mai inteligenti ofiteri de rang inalt ai fortelor aeriene.