Autoritatile din Washington i-au retras cetatenia americana lui Martin Hartmann pentru implicarea sa in masacrele din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Autoritatile din Washington i-au retras cetatenia americana unui fost gardian nazist de origine romana. Acesta si-a ascuns trecutul ca sa se poata stabili in SUA, iar Departamentul de Justitie i-a interzis sa mai intre in tara. Martin Hartmann s-a nascut in Romania, in urma cu 88 de ani. In 1943, s-a alaturat unui batalion SS de linga Berlin si a activat aici pina la sfirsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In 1955 a emigrat in Statele Unite si a mintit autoritatile in legatura cu trecutul lui, pentru a putea patrunde in tara.

Citiva ani mai tirziu a cerut cetatenie americana, prezentind, din nou, informatii false referitoare la rolul sau in masacrele naziste. O instanta federala a primit, de curind, o plingere referitoare la implicarea sa in ororile Holocaustului. Hartmann a recunoscut ca a fost gardian intr-un lagar de concentrare nazist si ca a participat la persecutarea civililor. Autoritatile americane i-au retras cetatenia si i-au interzis sa mai intre in tara.

"Martin Hartmann si alti membri ai batalionului de gardieni Capul Mortii au participat activ la crimele brutale comise de nazisti in lagarele de concentrare’’, a declarat Eli Rosenbaum, seful Oficiului Special de Investigatii, insarcinat cu demascarea nazistilor. In prezent, Martin Hartmann locuieste in Germania.