Oficialul comunitar a precizat ca Uniunea Europeana nu conditioneaza aderarea Ucrainei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) de eliminarea vizelor pentru cetatenii romani si bulgari, potrivit cotidianului Delo. "Acest refuz influenteaza autorita
Oficialul comunitar a precizat ca Uniunea Europeana nu conditioneaza aderarea Ucrainei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) de eliminarea vizelor pentru cetatenii romani si bulgari, potrivit cotidianului Delo. "Acest refuz influenteaza autoritatea presedintelui (Viktor Iuscenko), a premierului (Viktor Ianukovici) si a Ucrainei, dar nu influenteaza aderarea tarii la OMC. Este insa clar ca acordul de facilitare a regimului de vize pentru Ucraina nu va intra in vigoare, daca vizele pentru cetatenii Romaniei si Bulgariei nu sunt anulate", a declarat Ferrero-Waldner. Ea a subliniat ca UE este o organizatie bazata pe solidaritate si ca Romania si Bulgaria sunt noile state membre ale blocului comunitar, care trebuie sa beneficieze de acelasi tratament precum restul tarilor membre.
In replica, reprezentantul Ucrainei la UE, Roman Spek, s-a declarat indignat de declaratia comisarului Benita Ferrero-Waldner. "Este o chestiune care s-a discutat deja in timpul summitului Ucraina - UE, de la Kiev, din 14 septembrie. Atunci, partea ucraineana a explicat ca decizia de extindere a regimului fara vize asupra Romaniei si Bulgariei este in curs de analizare de catre partea ucraineana si ca va fi adoptata dupa indeplinirea procedurilor interne de rigoare. In opinia mea, UE trebuie sa respecte asta", a declarat Spek pentru Ukrainskaia Pravda, preluata de HotNews. UE, a apreciat oficialul ucrainean, "nu are nici un motiv de a insista ultimativ pentru ca acest regim sa fie automat extins asupra noilor state membre". (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.