E incert ca alegatorii-pensionari vor fi mai atenti si mai sensibili la social democrati pentru ca acestia le vor mari (daca vor mari, sa isi duca la capat proiectul!) pensiile. Electoratul va fi insa foarte atent daca Ion Iliescu va fi scos la pensi
E incert ca alegatorii-pensionari vor fi mai atenti si mai sensibili la social democrati pentru ca acestia le vor mari (daca vor mari, sa isi duca la capat proiectul!) pensiile. Electoratul va fi insa foarte atent daca Ion Iliescu va fi scos la pensie din PSD.

Indecizia a fost una dintre marile probleme ale "liderului" Mircea Geoana. Pentru cineva care vrea sa fie un lider full-time, imaginea de om indecis echivaleaza cu promisiunea ferma a unei catastrofe.

Chiar daca, intr-un timp relativ scurt, lucrurile s-au asezat in chip bizar pe esichierul politic autohton, ipoteza ca, ghidat de Traian Basescu, Mircea Geoana ar putea deveni reformatorul glorios al PSD continua sa fie socanta (la fel cum socanta este si sustinerea foarte recenta pentru Mircea Geoana a celor care sint dispusi sa vada in Traian Basescu intruchiparea tuturor virtutiilor) si nerealista. Realist vorbind, actualul sef al social democratilor are totusi o oportunitate. Geoana il are inca o data in catarea pustii pe Ion Iliescu si ar face bine sa nu fie milos. Majoritatea iesirilor veninoase pe care le-a avut in acest an Ion Iliescu la adresa sa ii pot folosi actualului presedinte al PSD ca argument pentru a pune in practica un gest radical.

Detalii. Ion Iliescu a fost unul dintre cei mai duri oponenti ai introducerii motiunii de cenzura. S-a manifestat ca atare: a fost imbufnat, zgomotos, dur mai ales la adresa "promotorului" motiunii (pe care l-a facut cindva "prostanac", iar acum si-a intarit aprecierea, in perioada in care in haosul pesedist se dezbatea motiunea despre cele "1.000 de zile de haos"). Zilele trecute, Iliescu a plusat chiar: a amenintat ca, daca social democratii nu au nevoie de expertiza sa, la o adica, isi ia jucariile si pleaca. Temeinic si consecvent prin reactiile sau prin tacerile sale semnificative, Ion Iliescu a incercat sa ii fragilizeze pozitia sefului sau de partid. A atacat pe flancuri, acolo unde a fost dublat si de Adrian Nastase, si a reusit sa il faca pe Geoana sa patineze in gol, desi, prin ceea ce face, fostul diplomat isi poate cu usurinta subrezi de unul singur pozitia. Asta e insa o alta discutie.

Alte detalii. Ion Iliescu s-a opus motiunii de cenzura. Dar, in cele din urma, si-a depus semnatura pe ea, in semn de aprobare; ba chiar a si laudat-o un pic. Ion Iliescu a amenintat ca pleaca din partid; Geoana, printr-un interpus, i-a amenintat cu excluderea pe cei care nu vor semna motiunea. Iliescu a tacut pina la urma si a semnat.

Cele doua reactii finale dau, adunate, ele insele, un semnal puternic. Ion Iliescu se teme, nu are unde pleca si stie ca nu trebuie sa intinda coarda prea mult. Chiar daca isi impacheteaza bombanelile in formule radicale, forta sa politica e intr-o dramatica scadere. Pentru ca reflexele de politician (neo)comunist de secolul 20 ii sint neoperabile (si asta, de multa vreme), el e, tot mai mult, o piatra de moara pentru PSD. Mircea Geoana are o noua sansa sa il faca inofensiv. Daca are ezitari, ar trebui sa stie ca el insusi dispune de un credit foarte mic (in traducere: ca timpul s-ar putea sa nu mai aiba rabdare cu el) si ca, daca Ion Iliescu s-ar afla intr-o pozitie similara, nu l-ar cruta. Perspectiva aceasta e, cu mici modificari, valabila si in cazul lui Adrian Nastase (asteptat si el sa semneze motiunea, dupa ce, spun stirile proaspete, si Hrebenciuc a semnat-o).

Sigur, daca va avea curajul unui gest radical, pe termen scurt si poate chiar pe termen lung, Mircea Geoana ar pierde. Probabil ca nu ar mai fi presedinte al PSD, foarte probabil ca PSD s-ar prabusi si mai mult in sondajele de opinie. Un asemenea gest insa ar aseza, pentru prima data, premise pentru un PSD al viitorului. Iar Mircea Geoana, chiar invins, ar mai sterge din imaginea teribila de lider indecis pe care o duce dupa el, pe merit pina acum. Un PSD la inceput de reforma cu adevarat reala are nevoie neaparat de un Ion Iliescu scos la pensie.

P.S. Ion Iliescu, spun alte stiri de data recenta, vrea ca motiunea pe care a semnat-o sa pice. Un alt argument pentru ca Mircea Geoana sa se straduiasca mai mult.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.