Muzeul Taranului Roman, joi, pe la asfintit. Scuturandu-si umbrelele de apa, lumea buna din Bucuresti se strecoara in Clubul Taranului s-o admire pe Eva din Buzau. De fapt, s-o mi­roa­sa si s-o de­vo­
Muzeul Taranului Roman, joi, pe la asfintit. Scuturandu-si umbrelele de apa, lumea buna din Bucuresti se strecoara in Clubul Taranului s-o admire pe Eva din Buzau. De fapt, s-o mi­roa­sa si s-o de­vo­r­e­ze. Eva este o sculptura din car­nati de Ples­coi creata de Adrian Ilfoveanu si expusa aici intr-un proiect cu adevarat inedit, parte a "Re­vo­lutiei Plescoi". In jurul statuii, pe pereti, sunt expuse por­tretele "batranelor Eve, pas­tra­toare ale traditiilor", re­ali­zate de Nicu Ilfoveanu. Revo­lutia Plescoi este o miscare initiata de Asociatia "Clubul Pre­sa de Vin", care isi pro­pune sa contribuie la pas­tra­rea si va­lo­rificarea gastronomiei si civilizatiei traditionale. Pro­clamatia de la Plescoi (caci exista si asa ceva) ne indeamna sa spunem nu fast-food-ului si sa ne in­toarcem catre produsele autentice romanesti, cum sunt car­na­tii de Plescoi si chiar covri­gii de Buzau.   TIPURI. Daca nu stiati, Ples­coi (a nu se confunda cu prahoveanul Baicoi) este un sat din comuna buzoiana Berca, unde se afla la fel de celebri vulcani noroiosi. "Carnatii de Plescoi sunt de doua tipuri: semiafumati si afumati complet", ne spune Cezar Ioan, jurnalist, buzoian si unul dintre initiatorii proiectului "Revolutia Plescoi". "Cei semiafumati sunt mai rotunzi, mai zemosi un pic. Cei afumati bine sunt uscati si tur­titi (se preseaza cu facaletul, ca sa iasa bulele de aer si zeama din ei) si se pot manca si cruzi, sunt foarte buni si nu par asa de iuti ca atunci cand sunt pra­jiti. Carnatii afumati complet se afuma cate o ora pe zi, timp de patru-cinci zile. Intre afumari, se preseaza cu facaletul si se lasa la zvantat cate 24 de ore, apoi se baga din nou la afumat. E un proces lung, care implica multa manopera".   RETETA. Cati carnati de Plescoi pot fi mancati pe zi? "Am vazut oameni care mananca si 20-30 de bucati pe zi, dupa care, insa, sufera niste dureri de cap ingrozitoare, a doua zi, nu de la carnati, ci de la bautura afe­renta, fiindca sunt asa de pi­canti, incat musai sa bei ceva dupa ei", spune Cezar Ioan. Jurnalistul ne da si o reteta, si anume "re­teta puturosului": "Se pun doi plescoi intr-o lipie libaneza, se ruleaza lipia si se baga un minut la cuptorul cu microunde. Se scoate lipia, se desface, se pun niste felii de rosie si o frunza mai mare de salata, se ruleaza la loc si se mananca. Clefaind".     "Urmatoarea actiune mai mare la care ma gandesc este un targ al produselor traditionale organizat undeva in Bucuresti, dar intr-o locatie de top. Cred ca trebuie propulsate aceste produse - de la cer­gi maramuresene, icoane taranesti, covoare si alte tesaturi, branzeturi, siropuri etc. - in atentia elitelor de tot felul" Cezar Ioan,jurnalist


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.