Dupa ce cele 131 de rachete si bombe nucleare ar fi transformat in cenusa 131 de obiective din vestul Europei si s-ar fi risipit norul radioactiv, ar fi urmat ocuparea Europei de catre fortelor terestre ale Pactului de la Varsovia. Aceasta ampla ofen
Dupa ce cele 131 de rachete si bombe nucleare ar fi transformat in cenusa 131 de obiective din vestul Europei si s-ar fi risipit norul radioactiv, ar fi urmat ocuparea Europei de catre fortelor terestre ale Pactului de la Varsovia. Aceasta ampla ofensiva terestra urma sa inceapa prin ocuparea Germaniei de Vest si a sudului Frantei de catre tancurile si infanteristii sovietici. Primele forte ale Tratatului de la Varsovia care ar fi trebuit sa se alature ofensivei terestre apartineau Cehoslovaciei comuniste. Ele si-ar fi inceput inaintarea in cea de-a noua zi dupa atacul atomic, si s-ar fi instalat in orasul francez Lyon, dupa ocuparea orasului. Din Lyon armatele cehoslovace, sustinute de aviatia si blindatele sovietice, urmau sa ocupe regiunea Muntilor Pirinei. Rand pe rand, urmau sa fie ocupate marile capitale europene, Paris, Roma, Londra, Amsterdam, Atena, si Berlinul. Documentul, care cuprinde 17 pagini, a fost descoperit de istoricii Uniunii Europene la Praga, in Arhiva armatei cehoslovace. Istoricul Peter Lunak, din grupul de cercetatori ai Uniunii Europene, dezvaluie ca planul general al atacului nuclear asupra Euopei Occidentale a fost intocmit de strategii militari sovietici, dar fiecare armata din tarile satelite a elaborat propriul sau plan de ofensiva, stabilind feliile europene occidentale care urmau sa fie atacate si cucerite. Un amendament ultra-secret se refera la soarta primelor unitati armate care ar fi patruns in zonele pustiite de armele nucleare, sortite sa fie si ele decimate de radioactivitatea ucigasa. Unul din exemplarele acestui plan demential poarta semnaturile ministrului ceh al Apararii Nationale si a lui Antonin Novotny, presedintele de atunci al Cehoslovaciei. Planurile acestea au ramas in vigoare vreme de peste doua decenii, pana in anul 1986. (Tesu SOLOMOVICI)
Putin sare din nou la beregata SUA
Influenta crescanda a SUA in Europa de Est risca sa provoace "hiperaciditate" in aceasta regiune, asa cum s-a intamplat, in trecut, si sub influenta fostei URSS, a avertizat presedintele rus, Vladimir Putin. "Cred ca nu este bine nici pentru aceste tari, nici pentru SUA, deoarece mai devreme sau mai tarziu, acest lucru va provoca aceeasi hiperaciditate pe care a generat-o in aceste state dominatia Uniunii Sovietice", a explicat liderul de la Kremlin, la Soci, in prezenta unor politologi straini. "Stiu ca, din pacate, in unele tari din Europa de Est, candidaturile nu doar ale ministrilor Apararii, ci chiar si ale functionarilor de rang inferior, sunt aprobate de ambasadorul SUA", a adaugat presedintele rus. "Acest lucru poate fi placut astazi, dar maine, el poate crea probleme", a mai spus Putin. "Astazi, nu mai exista prea multe tari in lume care au placerea si fericirea de a afirma ca sunt suverane, ele pot fi numarate pe degete. Este vorba de China, India, Rusia si alte cateva state", a conchis liderul rus. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.