Presedintele de onoare al PSD si-a reluat vineri obiectiile la adresa motiunii de cenzura. Vanghelie i-a luat apararea si i-a transmis lui Geoana sa plece din partid daca nu il respecta pe Iliescu.



A semnat ieri motiunea
Presedintele de onoare al PSD si-a reluat vineri obiectiile la adresa motiunii de cenzura. Vanghelie i-a luat apararea si i-a transmis lui Geoana sa plece din partid daca nu il respecta pe Iliescu.



A semnat ieri motiunea de cenzura, dar spera sa nu treaca. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a lansat vineri, la Realitatea TV, o noua sageata in directia propriului partid, dupa ce acesta a decis miercuri, intr-o sedinta a Comitetului Executiv, sa depuna luni motiunea de cenzura la adresa Cabinetului Tariceanu. "Nu stiu daca motiunea va trece. Sper sa nu", a spus Iliescu, intrebat despre sansele pe care le are aceasta sa fie adoptata.

De altfel, Iliescu a fost in ultima luna un critic constant al motiunii. Si-a reluat si vineri rezervele. "Discutarea in Parlament a unei motiuni care face o analiza critica a celor trei ani de guvernare de dreapta este una si alta este oportunitatea, momentul si finalitatea motiunii", a spus Iliescu.

In apararea lui Ion Iliescu a sarit ieri presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie. "Domnul presedinte Ion Iliescu este presedintele de onoare, iar si cei din afara, si cei din interior, carora nu le place de Ion Iliescu, le spun sa plece", a rabufnit Vanghelie. Nu s-a sfiit sa-l invite la plimbare nici pe Mircea Geoana. "Daca nu-i place domnului Geoana (de Ion Iliescu - n.red.), pleaca si el". Si-a temperat imediat tonul si a venit cu precizari. "Vreau sa va spun ce nu stiti, in subsidiar: Mie domnul Geoana mi-a spus ca trebuie sa-l respect pe domnul Iliescu", a adaugat seful PSD Bucuresti.

Nu doar Ion Iliescu si-a dat vineri cu parerea despre sansele ca motiunea sa treaca sau nu. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat pentru NewsIn ca, din "punctul de vedere al PSD si al voturilor sale", motiunea de cenzura va trece si ca singurele semne de intrebare le-ar pune voturile PD. La rindul sau, fostul vicepresedinte Vasile Dincu a apreciat ca motiunea are toate sansele sa fie adoptata, dar nu crede ca PSD va ajunge la putere. "Nu cred ca PSD va intra la guvernare. Nu pentru ca nu ar vrea, ci pentru ca actuala conjunctura politica nu permite acest lucru. Liderii unor partide au anumite stereotipuri despre PSD si aceasta ii impiedica sa invite PSD la guvernare", a declarat Dincu.

Aflat la Craiova, presedintele PSD, Mircea Geoana, a negat ca ar fi negociat cu Traian Basescu un guvern PD-PSD. "Niet! Nu ma mai intrebati despre aceste lucruri, pentru ca nu am ajuns in acea faza. Acum sintem inca inainte de motiunea de cenzura", a declarat Geoana. Acesta a mai adaugat ca nu poate sa dezvaluie nici macar in 40 de ani de acum inainte discutiile pe care le-a purtat cu seful statului, insa a apreciat ca Basescu "isi va scrie memoriile mai devreme" de aceasta perioada. In ciuda obiectiilor lui Iliescu si a discutiilor din ultima vreme ca unii parlamentari PSD nu vor vota motiunea, Geoana nu avea emotii: "Avem o decizie luata in cadrul Comitetului Executiv al PSD in care toti senatorii si deputatii partidului au obligatia de a semna si de a vota motiunea. Eu sint convins ca o vor vota pentru ca au sansa ca dupa 17 ani sa treaca o motiune a carei importanta creste miza ei. Nu se aseamana cu nici una dintre motiunile pe care le-am depus si care au trecut", a spus Geoana.

PRM a anuntat vineri ca nu va vota motiunea de cenzura. "Nu votam motiunea. Fie plecam din sala, fie raminem, dar nu votam", a anuntat vineri liderul partidului, Corneliu Vadim Tudor. Acesta a calificat demersul pesedist ca fiind "o diversiune smechereasca" a celor care fac jocurile lui Basescu. "Am vorbit cu Ion Iliescu si i-am spus: nu dati voi in mina lui Traian Basescu streangul cu care sa va spunzure ca partid. (...) El (n.r. - Ion Iliescu) nu va vota in favoarea motiunii nici sa-l pici cu ceara. Cum domne, un om care l-a dus la zidul Tirgovistei pe Ceausescu sa-i fie frica? De cine? De papagalul asta? De Mircea Geoana? Cine e Mircea Geoana sa-l terorizeze pe Iliescu? Stiti ce as face in locul lui Iliescu? As scoate dosarul de securist al lui Basescu", a declarat vineri liderul PRM.

PLD voteaza motiunea "la vedere" PLD in schimb a decis in cadrul Delegatia Permanente ca parlamentarii formatiunii vor vota la vedere motiunea anuntata de PSD, dar ca nu vor intra la guvernare intr-o formula din care face parte si PSD. Liderii partidului au refuzat sa comenteze scenariile vehiculate in mass-media, inclusiv cel privitor la un guvern PD-PLD sau la numirea lui Theodor Stolojan ca premier. "Nu vrem sa facem nici un comentariu pina cind motiunea despre care se vorbeste de aproape o luna nu este depusa si cit timp nu vedem ca aceasta motiune nu este votata chiar de catre cei care au depus-o, PSD", a declarat Stolojan. (Lucian Gheorghiu)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.