Viata pioasa si cei 43 de ani istovitori pusi in slujba neterminatei La Sagrada Familia ii aduc marelui arhitect un loc de cinste printre „fericitii" Bisericii Catolice.

La Sagrada Familia, un
santier foarte scump
pentru Barcelona In 2003, la 77 de ani de la moartea lui Gaudí, Vaticanul a inceput procesul de beatificare a arhitectului, pentru ofranda adusa Bisericii. Obsesia lui de-o viata, inaltarea unui imens templu inchinat Sfintei Familii, are, de altfel, un capitol dedicat in intregime in „Gaudí. Vizionarul", cel de-al treilea volum al noii serii ENCICLOPEDICA, distribuit impreuna cu ziarul Cotidianul luni, 24 septembrie. Credinta lui Gaudí a prins viata de timpuriu. La virsta de 11 ani, viitorul artist intra ca elev la Escola Pía din Reus, gazduita de stravechea manastire Sant Francesc, arata www.gaudiclub.com. Religiozitatea lui pare-se ca a mijit aici, o data cu fiecare slujba de simbata. Mai tirziu, studentilor barcelonezi veniti in vizita la santierul ridicat pentru La Sagrada Familia, marele arhitect catalan avea sa le vorbeasca cu satisfactie despre privilegiul trecerii sale prin Escola Pía. Aici, spunea el, a constientizat ca omul a fost salvat prin intruparea lui Iisus Hristos, data lumii de Fecioara Maria, crez ce trebuia sa se rasfringa si asupra zidurilor catedralei.

Gaudí a luat pe umeri misiunea inaltarii templului inchinat Sfintei Familii la 31 de ani, in 1883, scrie conservatorul-sef Philippe Thiébaut in cartea sa „Gaudí. Vizionarul". Terenul era deja cumparat, la periferia cartierului Eixample, cripta excavata si pilonii montati. Ardoarea crestina ce mocnea in marele arhitect s-a aprins in ultima parte a vietii sale, pusa exclusiv in slujba Sfintei Familii. „Omul fara religie este un om diminuat spiritual, un om mutilat", spunea un Gaudí abia trecut de patruzeci de ani. Elementele edificiului aveau proportii uriase in proiectul lui, de la crucea latina cu cinci nave, dintre care cea mare masura 90 de metri in lungime si 45 de metri in inaltime, la clopotnita inalta de 170 de metri. Arhitectul ii proiectase 18 turnuri, cite unul pentru fiecare din cei 12 apostoli si cei 4 evanghelisti, unul pentru Fecioara Maria si unul pentru Iisus Hristos. Se adaugau trei fatade: fatada Nasterii la est, cea a Slavei la sud si cea a Patimilor la vest. Doar fatada Nasterii era incheiata la moartea arhitectului, orientata spre nord-est si luminata de soarele care rasare si simbolizeaza misterul Intruparii. Sculele de baza ale arhitectului au fost un album de fotografii si mulajul pe fiinte vii, pe plante, obiecte si chiar pe schelete umane.

Imposibilitatea incheierii acestui santier gigantic pe timpul vietii lui Gaudí, scrie Philippe Thiébaut, n-a fost, poate, o problema de timp, cit una de bani. „Adesea m-am simtit la fel de mindru ca sint barcelonez cum putea fi un roman antic de cetatenia sa; dar alteori mi-e rusine; asa e cazul acum. Acest om care ridica templul Sagrada Familia mi-a spus ca resursele pentru continuarea operei se epuizeaza; ca donatiile se diminueaza. (...) Ziua in care lucrarile la Sagrada Familia vor fi oprite din cauza lipsei de mijloace va fi pentru Barcelona, pentru Catalunia, o zi mai funesta decit cea in care ar exploda o bomba pe strada sau in care s-ar inchide o suta de uzine", se scandaliza scriitorul Joan Maragall la inceput de secol XX.

Sacrificiul creator l-a adus pe Gaudí in pragul beatificarii, desi artistul nu a fost nici preot, nici membru al vreunui ordin religios. Procesul de beatificare, care dureaza ani buni, a fost inceput de Vatican in 2003, gratie presiunilor unui grup de laici inchegat de doi arhitecti, un sculptor, un scriitor si un preot, care a infiintat Asociatia pentru Beatificarea lui Antoni Gaudí, pe 10 iunie 1992. Propunerea beatificarii arhitectului catalan dateaza inca din 1929, dar a fost avansata efectiv in 1998.

Templul va fi gata in 2026 Mare parte din munca lui Gaudí la catedrala s-a ruinat in timpul razboiului civil spaniol. Atelierele au fost jefuite si incendiate, iar mormintul arhitectului, ingropat in cripta pe 12 iunie 1926, profanat. Numai vigilenta unui siret gardian civil catalan a salvat cele patru turnuri pe care populatia voia sa le dinamiteze. Dupa razboiul civil, lucrarile au fost reluate, dar foarte lent, tot din motive financiare. Finalizarea constructiei templului este prevazuta pentru 2026, cind se implinesc fix 100 de ani de la moartea lui Antoni Gaudí. Marii ingineri si arhitecti se tem insa de pericolul unui tunel proiectat pentru un tren de mare viteza, care va trece la citiva metri de fundatia templului. Aceasta in contextul in care prabusirea unei galerii de metrou din districtul barcelonez Carmel distrugea un intreg bloc de locuinte acum doi ani.

Vizitati virtual Sagrada Familia pe www.cotidianul.ro/select Afla mai multe despre Colectia Enciclopedica