Ciclistului american i-a fost luata victoria din Tour de France 2006 si a fost suspendat doi ani, Curtea de Arbitraj din SUA gasindu-l vinovat de dopaj.

Floyd Landis mai are o singura posibilitate, infima, de a ramine in posesia titlului de cistigator al Turului Frantei, aceea de a-si cauta dreptatea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Ciclistul este insa atit de socat ca a fost deposedat de victoria finala din 2006 incit are nevoie de timp pentru a digera sanctiunea dictata de Curtea Independenta de Arbitraj din SUA. Arbitrii americani au respins argumentele lui Landis care, pe linga pierderea Turului Frantei, a primit si o suspendare de doi ani, decizia fiind luata cu doua voturi pentru si unul impotriva, la aproape patru luni dupa audierile ce s-au desfasurat la Los Angeles. Pearl Piatt, unul dintre purtatorii de cuvint ai sportivului, a afirmat ca nu este de asteptat o declaratie a lui Landis inainte de inceputul saptaminii viitoare, iar Maurice Suh, avocatul sau, a tunat: "Decizia Curtii de Arbitraj este o deceptie. Este vorba de o eroare juridica". De remarcat ca Suh reprezinta in fata justitiei si o alta celebritate a ciclismului depistata pozitiv, kazahul Alexandre Vinokourov.

In conditiile date, organizatorii Turului Frantei au hotarit ca titlul de campion al editiei 2006 sa-i fie atribuit celui de-al doilea clasat, la 57 de secunde de Landis, spaniolul Oscar Pereiro Sio. Directorul Marii Bucle, Christian Prudhomme, a explicat hotarirea de a-i retrage titlul americanului: "Am asteptat mult timp. Noi am avut toata increderea in laboratorul francez Chatenay-Malabry, care a facut primele analize ale lui Floyd Landis. Acum s-a demonstrat ca Landis a trisat si am luat o decizie". Prudhomme a fost completat de Pat McQuaid, presedintele Federatiei Internationale de Ciclism (UCI): "Putem spune de acum ca Pereiro este cistigator, fara a mai astepta un eventual apel al lui Landis la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Acum s-a facut dreptate. Timp de 15 luni, sistemul a fost atacat de avocatii lui Landis, care au ajuns pina la cele mai mici detalii pentru a gasi o greseala. Sistemul antidoping functioneaza si pentru UCI, si pentru ciclism. Este un rezultat bun, chiar daca este regretabil orice control pozitiv". Landis a fost depistat pozitiv cu testosteron la finalul etapei a 17-a a Turului Frantei din 2006, pe care a cistigat-o. Laboratorul francez de la Chatenay-Malabry a anuntat ca in esantioanele de urina prelevate de la sportiv au fost descoperite urme de testosteron exogen, dar sportivul s-a aparat punind concentratia mare pe seama consumului de bere si de whisky de dupa cursa.

Cronologia scandalului 2006

19 iulie: Landis pierde tricoul de lider al Turului Frantei dupa o etapa a 16-a dezastruoasa, incheiata la peste opt minute in spatele spaniolului Oscar Pereriro Sio. 20 iulie: Landis relanseaza spectaculos lupta pentru tricoul galben, cistigind etapa a 17-a si apropiindu-se la 30 de secunde de Pereiro. 23 iulie: La o zi dupa ce a intrat in posesia tricoului galben, la finele etapei de contratimp, Landis devine al treilea american care cistiga Turul Frantei. 27 iulie: UCI anunta ca un ciclist neidentificat din Le Tour a fost depistat pozitiv. Phonak, echipa lui Landis, confirma ca esantionul A al rutierului prezinta un nivel anormal de ridicat al testosteronului. 27 iulie: Landis dezminte dopajul intr-o teleconferinta cu jurnalistii americani. 31 iulie: ,,New York Times’’ scrie, pe baza unor surse anonime, ca in proba A s-a confirmat prezenta unor urme de testosteron sintetic. 5 august: UCI dezvaluie ca proba B confirma rezultatele probei A, iar Phonak il concediaza. Oficialii Turului Frantei declara ca nu-l mai pot considera campion, dar nici nu-l pot deposeda de titlu pina la sfirsitul procesului. 15 august: Andy Rihs, proprietarul Phonak, anunta desfiintarea echipei. 9 septembrie: Agentia Americana Anti-Doping (USADA) a respins actiunea lui Howard Jacobs, avocatul lui Landis, de a inchide cazul. 12 octombrie: Landis posteaza pe propriul site sute de pagini de documente tehnice, cu o prezentare a doctorului Arnie Baker, care sustine ca in testare au fost o serie de erori stiintifice. De asemenea, sint postate o serie de reactii publice de sustinere a ciclistului. decembrie: USADA cere permisiunea de a testa sapte dintre esantioanele A ale lui Landis, din Turul Frantei, care initial erau "curate". 2007

12 ianuarie: Agentia Franceza Anti-Doping il citeaza pe Landis, dar aproba intirzierea procesului pina ce se incheie arbitrajul USADA. aprilie: arbitrii voteaza cu 2-1 ca esantionul B al lui Landis conduce catre aceleasi concluzii ca si proba A. Citind surse anonime, ,,L’Equipe’’ scrie ca prezenta testosteronului sintetic a fost relevata in mai multe esantioane. mai: cazul este prezentat Curtii Independente de Arbitraj din SUA. 20 septembrie: este anuntata decizia, Landis fiind gasit vinovat.