Vinerea viitoare, Colectia SIMFONICA va propune o auditie a Simfoniei nr. 8 in si minor, a lui Franz Schubert, alaturi de o brosura despre compozitor.CD-ul, brosura si ziarul vor putea fi achizitionatecu doar 7,9 lei Urmatorul titlu din Colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul le-o aduce cititorilor in fiecare vineri, la doar 7,9 lei, este Simfonia nr. 8 in si minor, „Neterminata" (D 759) a lui Franz Schubert, acompaniata de o brosura despre biografia si opera compozitorului. Inregistrarile au fost realizate de The Royal Philharmonic Orchestra, alaturi de pianistul Ronan O’Hora, sub bagheta lui Claire Gibault, la CTS Studios din Londra, in 1994 si 1995. Compozitorul austriac nascut la Viena in 1797 nu a cunoscut in timpul vietii un renume international. Specialistii pun acest fapt si pe seama mortii premature a lui Schubert - s-a stins la 31 de ani -, dar si pe cea a naturii sale timide care l-a determinat sa se abtina de la orice efort in directia popularizarii creatiilor sale. In plus, un rol important pentru „anonimitatea" lui Schubert l-au jucat democratizarea gustului si climatul politic intolerant. A depins toata viata de fondurile obtinute de la varii protectori si de banii rezultati de pe urma vinzarii lucrarilor sale, a cursurilor sau a concertelor. Mai mult, a cunoscut securitatea financiara timp de doar unul sau doi ani. Insa impresia ca existenta sa a fost boema, saraca, dar lipsita de griji este indeobste considerata de biografii lui Schubert drept un mit.

Simfonia nr. 8 in si minor este compusa in ultimii ani din viata compozitorului. Geneza ei, considera biografii, este legata de anumite crize sentimentale resimtite de Schubert, dar, in aceeasi masura, de maladia de care suferea compozitorul. La sfirsitul lui 1822 sau la inceputul anului urmator apar primele simptome ale unei boli venerice, aproape sigur sifilis. Starea sa se agraveaza in primul semestru din 1823, dar apoi compozitorul se repune pe picioare, iar in 1824 aproape se reintoarce la o existenta normala. Pe acest fond, cazul „Neterminatei" este cu atit mai enigmatic: cele doua miscari reprezinta afirmarea cea mai dramatica si mai personala a „lacrimae rerum" din literatura simfonica. Exista si schite ale scherzoului, iar anumiti muzicologi considera ca de fapt simfonia a fost terminata. Insa, din datele cunoscute pina acum, Schubert „s-a lasat" de aceasta creatie. Dupa ce i-a trimis primele miscari lui Josef Hüttenbrenner in septembrie 1823, compozitorul nu s-a mai preocupat niciodata de Simfonia nr. 8 in si minor.

Cit aloca Finlanda subventionarii muzicii clasice aflati pe www.cotidianul.ro/select Afla mai multe despre Colectia Simfonica