In momentele dificile, opinia dvs. aproape ca a devenit o necesitate.
Desi chiar dvs v-am spus ca nu mai dau interviuri, iata ca ma simt astazi obligata sa va raspund la intrebari, avand in vedere lucrurile atat de grave care se intampla in Rom
In momentele dificile, opinia dvs. aproape ca a devenit o necesitate.
Desi chiar dvs v-am spus ca nu mai dau interviuri, iata ca ma simt astazi obligata sa va raspund la intrebari, avand in vedere lucrurile atat de grave care se intampla in Romania. Mi-e teama pentru soarta Romaniei. De aceea consimt sa va raspund.
Cum comentati evenimentele din ultimele saptamani?
Sunt uimita si mahnita de ceea ce s-a intamplat in aceste zile. Acest guvern, dupa parerea mea, a fost un guvern bun, probabil a fost cel mai bun guvern al Romaniei de 17 ani incoace. A facut multe lucruri, cum ar fi cresterea economica. La inceput, primul-ministru era luat in deradere, dar uite ca a reusit prin aceasta sa-i faca si pe pensionari sa simta ca nivelul de trai a crescut in Romania. Nu mult, este adevarat, dar, totusi, este suportabil. Viata e mai suportabila. De asemenea, a reusit si cu cota unica, au fost privatizari reusite, mai ales ultimele doua care vor mari bunastarea economica a Romaniei. Legile promovate au fost bune si vor permite progresul tarii si integrarea ei in Uniunea Europeana.
Sa luam sanatatea. A fost criticat acest ministru cum n-a mai fost altul, dar uite ca a facut lucruri bune, cu cap. Aceasta examinare medicala a populatiei este, pe de o parte, o masura profilactica, iar, pe de alta, va permite guvernelor viitoare sa dezvolte programe de achizitionare a aparaturii, de dezvoltare a anumitor spitale si de inchidere a altora, pornind de la lucruri concrete.
Cum vi se pare acest ultim razboi,
in care este pus la zid ministrul Justitiei?
Eu cred ca si aceasta este tot manipularea indirecta a presedintelui. Dupa ce PD si Traian Basescu au spus ca nu colaboreaza cu PSD, a aparut aceasta ultima motiune de cenzura care nu are nici o sansa sa treaca fara sprijinul democratilor. Lucrul acesta ar fi putut fi compromitator, desi eu am banuiala ca PSD si PD s-au mai intalnit si au pus la cale anumite lucruri. Aceasta gaselnita a presedintelui, cu anchetarea ministrului Chiuariu, pune clar in pericol existenta guvernului. Dumnealui l-a folosit ca pion pe Cozmin Gusa (cu care, probabil, s-a impacat), asa cum le folosise inainte pe Elena Udrea si Adriana Saftoiu pentru a-si lansa atacurile. Scenariul a evenit deja clasic. Impresia mea este ca Tudor Chiuariu nu are nici o vina. La emisiunea lui Robert Turcescu, Cornel Nistorescu a adus niste documente in care se arata ca Posta Romana era proprietara a terenului cu pricina, deci acuzatia este o pura inventie.
In legatura cu conflictul cu procurorul Morar, tot in emisiunea lui Robert Turcescu, acesta a recunoscut ca nu ministrul l-a sunat, ci dumnealui l-a apelat pe ministrul Chiuariu. S-a trecut apoi de la singular la plural si acum se vorbeste de telefoanele pe care le-ar fi dat ministrul. Sigur, faptul ca Tudor Chiuariu este tanar poate sa fie un handicap pentru ca nu are experienta foarte mare, dar tocmai acest lucru arata ca nu este uns cu toate alifiile, cum este Justitia noastra, prin generatia anterioara, care este una a compromisurilor, cu judecatori care dadeau sentinte la comanda, dupa ce procurorii facusera, de asemenea, anchete la comanda. Este clar ca tot ce s-a intamplat in legatura cu acest subiect vine tot de la presedintele Basescu. A gasit o cale ca sa atace aproape definitiv guvernul. Apreciez faptul ca primul-ministru nu se lasa descurajat, mentinandu-l pe ministrul Chiuariu in guvern.
Raportul CSM confirma
ca ministrul Chiuariu a avut dreptate...
Da, in cazul Tulus, am uitat sa spun... Dar cine tine cont de asta? Basescu sigur nu tine cont pentru ca nu-l intereseaza realitatea, ci doar frictiunea politica, prin care doreste sa darame guvernul prin instrumentele fabricate la Cotroceni.
Din punctul meu de vedere, Tariceanu este un ministru cinstit. Nu bag mana in foc pentru nimeni, dar eu judec oamenii dupa fapte, dupa felul cum vorbesc, dupa veninul pe care il imprastie. Aici ma gandesc la presedinte, caci eu nu l-am auzit niciodata pe Tariceanu folosind vocabularul acela grosolan, care uneori ii scapa de sub control lui Basescu. Dupa mine, Basescu este un politician care, prin manevrele sale, ne creeaza tuturor un sentiment de insecuritate. Politica sa a reusit sa-i dezbine pana si pe maghiari. Pe unde a trecut, a demolat, a desfiintat, incepand de la PNTCD, partidul meu, cand a distrus Guvernul Ciorbea. Cand era ministru al Transporturilor, dansul era cel care spunea ca Romania nu are nevoie de autostrazi si, in acest fel, s-a pierdut enorm de multa vreme. Acum tocmai dumnealui vine si critica guvernul ca nu face suficiente autostrazi, de parca acestea s-ar putea face de pe o zi pe alta. Cum indrazneste sa critice pe aceasta tema Guvernul Romaniei? Numai intrigantii si oamenii fara scrupule folosesc astfel de metode! Imi pare rau ca trebuie sa spun aceste lucruri.
Basescu se bucura, totusi, de un sprijin foarte mare in randul populatiei.
Da, pentru ca populatia este dezinformata. Si pentru ca o multime de intelectuali nu-si dau seama ce pericol reprezinta faptul de a-l lauda fara rezerve pe acest om care are, totusi, tendinte dictatoriale. Vrea singur sa conduca, sa nu i se opuna nimeni! Vrea un partid unic cu o opozitie de fatada.
Imi calc acum cuvantul de a ma abtine sa fac declaratii politice, pentru ca vreau sa sustin acest guvern, pentru ca altfel suntem iarasi dati inapoi. Un alt guvern, chiar daca ar fi bunicel, ar trebui s-o ia de la inceput si s-ar pierde inca un an de zile. Noi trebuie sa ne integram in Uniunea Europeana, asta trebuie sa fie scopul nostru. Altfel riscam sa ratam aceasta integrare efectiva. De aceea, Guvernul Tariceanu trebuie sa ramana in functie si sa indeplineasca si ultimele puncte din program pe care le mai are de facut: finalizarea si prezentarea bugetului pe 2008, de care depinde ameliorarea vietii in anul urmator; organizarea alegerilor euro-parlamentare; continuarea si intensificarea procesului de integrare europeana (economie, privatizari, reforme institutionale, absorbtie de fonduri europene). Cine pune piedici acestor proiecte se va face vinovat de ramanerea in urma a Romaniei, in contextul european.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.