Conducerea BAE Systems a fost data in judecata de actionarii din SUA, care acuza directorii ca folosesc coruperea oficialilor straini, producånd firmei pagube de miliarde de dolari.

BAE Systems, unul dintre cei mai mari producatori
Conducerea BAE Systems a fost data in judecata de actionarii din SUA, care acuza directorii ca folosesc coruperea oficialilor straini, producånd firmei pagube de miliarde de dolari.

BAE Systems, unul dintre cei mai mari producatori de armament din lume, are din ce in ce mai multe probleme din cauza acuzatiilor de coruptie. Cea mai dura lovitura vine din partea propriilor actionari, care au dat in judecata conducerea companiei. Procesul intentat la Washington, de un fond de pensii - City of Harper Woods employees retirement system - are la baza acuzatia ca, datorita practicilor conducerii, reputatia companiei a fost grav afectata si, mai grav, BAE Systems risca sa fie expusa la plata unor penalitati si amenzi uriase, ceea ce ar lovi direct in interesele actionarilor. Fondul de pensii detine doar 14.000 de actiuni BAE (mai putin de 1%), dar se asteapta ca in proces sa intervina, ca reclamanti, multi alti actionari din SUA. Ei cer ca directorii sa restituie companiei, conform Financial Times, circa doua miliarde de dolari, bani dati ca mita pentru un contract in Arabia Saudita.

Nume mari pe lista acuzatilor
D irectorii companiei sunt acuzati ca au recurs la mita, comisioane ilegale si alte tipuri de plati catre diversi oficiali straini, pentru a obtine contracte de miliarde de dolari. In acelasi timp, conducerea companiei sustinea public ca BAE Systems este „o companie care urmeaza procedurile legale si are inalte standarde etice“. „Aceste actiuni nesabuite si ilegale (ale directorilor, n.red.) au avut un impact distrugator si foarte negativ asupra viitorului pe termen lung al BAE“, au acuzat actionarii. Ei au sanse mari sa castige, atat datorita acuzatiilor de coruptie si investigatiilor declansate in mai multe tari, inclusiv Romania, impotriva BAE Systems, cat si datorita firmei de avocatura.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.