Inainte de a deveni literat sub pseudonimul John Sandford, John Camp a fost un gazetar de succes, castigator chiar si al unui Premiu Pulitzer. Activitatea de ziarist si-a pus in mod evident amprenta pe scrierile sale de fictiune. Relatarea e febrila,
Inainte de a deveni literat sub pseudonimul John Sandford, John Camp a fost un gazetar de succes, castigator chiar si al unui Premiu Pulitzer. Activitatea de ziarist si-a pus in mod evident amprenta pe scrierile sale de fictiune. Relatarea e febrila, fara inflorituri stilistice, abisurile psiholo­gice il intereseaza putin, actiunile eroilor sunt in primul plan. Rezultatul? Naratiuni care se citesc cu sufletul la gura, cu un izvor nesecat de fapte senzationale, infatisate direct, ca intr-un reportaj in care emotiile jurnalistului n-au ce cauta, iar daca ar fi prezente ar dauna grav lecturii. Cititorul este lasat sa se confrunte singur cu istorisirea unor evenimente atroce. Acestea pot sa-l lase rece sau sa-l impresioneze. Iscusinta de povestitor a lui John Sandford ii pune insa garantat sensibilitatea la grea incercare. De pilda, atunci cand ii parcurgi romanul "Crima din umbra", e imposibil sa te lase indiferent omorurile puse la cale de doi indieni americani care viseaza sa atraga atentia asupra sortii harazite celor de acelasi sange cu ei. "Omoruri infaptuite ca semn al unei noi rascoale impotriva rasei albe." Asa suna justificarea pe care ei o clameaza in fata opiniei publice. Si, chiar daca intr-un fel au dreptate, calea pe care o urmeaza e gresita si provoaca dezastre. E adevarat, actiunile lor au o motivatie puternica, pornesc dupa ce doi politisti violeaza o copila de 12 ani - ulterior, unul dintre ei ajunge director FBI. Dar prada razbunarii indienilor cad de-a valma si inocenti, si nevinovati, ca si cum in acel loc din Minneapolis, Manhattan si Oklahoma City s-ar fi abatut un vant de nebunie. De aceea, nimeni nu-i simpatizeaza pe "cavalerii dreptatii" iesiti din rezervatie, dar neacomodati la rigorile vietii intr-o civilizatie moderna, si nu le aproba faptele. "Crima din umbra" nu este o poveste cu indieni buni si viteji, ca in paginile lui Karl May, pe care sa-i indragesti si sa doresti sa-i imiti. Dar admiratia nu se indreapta nici spre Lucas Davenport, un "copoi seducator", locotenentul de politie care apasa pe tragaciul pistolului mai usor decat manuieste periuta de dinti, cu mare succes la femei si un pasionat creator de jocuri electronice, desi, printre partide de sex si bautura, ancheta sa laborioasa elucideaza enigmaticul caz si restabileste linistea intr-o comunitate inspaimantata. Pentru John Sandford, vinovatii nu se deosebesc prea mult de cei care ii haituiesc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.