Amendamentele depuse de PSD la proiectul Pro Democratia-PNL risca sa blocheze din nou principiul votului uninominal.

Trei dintre cele 25 de amendamente depuse de PSD la proiectul de lege privind introducerea sistemului uninominal de vot pentru alegerile parlamentare schimba substantial textul initial. Principala modificare a proiectului consta in propunerea ca doar senatorii sa fie alesi integral prin vot uninominal, iar la Camera Deputatilor, 50% dintre mandate sa fie atribuite cistigatorilor colegiilor uninominale si 50% prin votul pe lista.

Aceste amendamente reprezinta o reluare a propunerilor facute in iulie de Anghel Stanciu si Eugen Nicolicea si care au dus la blocarea dezbaterilor. In luna august, Mircea Geoana s-a dezis de amendamentele celor doi deputati PSD si l-a desemnat pe Victor Ponta sa semneze un nou protocol politic privind sustinerea proiectului APD-PNL. Drept consecinta, Stanciu s-a retras din Comisia de Cod electoral. Acum, Geoana spune ca amendamentele renegate initial nu fac decit sa pazeasca proiectul de lege de „atacuri de neconstitutionalitate". Pozind in aparator al uninominalului, miercuri el si-a exprimat indignarea fata de faptul ca parlamentarii PSD au lipsit de la sedinta comisiei si a anuntat luarea de masuri drastice. Greu de crezut din moment ce trei dintre cei cinci reprezentanti PSD in comisie au fost alaturi de el la intrunirile succesive pe care PSD le-a avut in ziua respectiva.

Presedintele comisiei, Mihai Voicu (PNL), a declarat ca „amendamentele PSD constituie o noua schimbare si incalcare a intelegerii, pentru ca reprezinta un alt sistem electoral, o respingere a proiectului Pro Democratia", iar Valentin Iliescu (PD) ne-a declarat sec: „Avem dovada clara ca PSD nu vrea uninominal".