Impozitarea veniturilor obtinute din vånzarea produselor agricole catre angrouri de la 1 ianuarie 2008 va duce la scumpirea cu 5% a legumelor si fructelor de pe tarabe, avertizeaza reprezentantii sindicatelor din agricultura. Ministerul Econom
Impozitarea veniturilor obtinute din vånzarea produselor agricole catre angrouri de la 1 ianuarie 2008 va duce la scumpirea cu 5% a legumelor si fructelor de pe tarabe, avertizeaza reprezentantii sindicatelor din agricultura. Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) intentioneaza sa impoziteze, din 2008, cu 2% sumele astfel cåstigate, iar cota va creste la 3% in 2009, respectiv 4% in 2010, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal.
O alta propunere se refera la impozitarea banilor cåstigati de impatimitii de jocuri de noroc de tip cazinou si masini electronice, in cazul sumelor de peste 600 de lei.
Guvernul spera sa colecteze bani la buget si de la romånii plecati la munca in strainatate. In cazul in care taxarea din tara respectiva este inferioara cotei unice de 16%, acestia vor trebui sa plateasca diferenta in Romånia. Propunerile Finantelor se refera si la regimul TVA. Firmele ar putea continua sa plateasca TVA in vama pentru importurile de bunuri din statele din afara UE pana la finele anului 2011.

Simona Simionescu Steliana Bancu
Intentia mai veche a autoritatil or privind impozitarea castigurilor obtinute din valorificarea produselor agricole ar putea intra in vigoare de anul viitor. Propunerea este cuprinsa in proiectul de modificare a Codului Fiscal si se refera numai la cantitatile vandute catre depozite sau unitati de procesare industriala, de tipul morilor sau fabricilor de conserve. Toate sumele obtinute astfel de un agricultor vor fi impozitate cu 2% de la 1 ianuarie 2008, urmand ca taxarea sa urce la 3% in 2009, respectiv 4%, in 2010.
Agricultorii sunt de parere ca impozitul ar trebui aplicat la profit, si nu la venit. „Daca impozitul este de 2% din venituri, desi nivelul pare simbolic, este, de fapt, mare, pentru ca veniturile din vanzarea produselor agricole pot fi mari, dar profiturile sunt foarte reduse“, a explicat Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania. Nu numai producatorii agricoli vor avea de suferit de pe urma acestei masuri, ci si consumatorii. „Impozitarea va duce la cresterea cu 5% a preturilor la legume, fructe si produse derivate, in fiecare an, pana in 2010“, ne-a declarat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura - Agrostar. Asta pentru ca agricultorii vor fi obligati sa „umfle“ preturile pentru a-si scoate banii.

Speculantii vor perpetua evaziunea
Nicolae este de parere ca pentru agricultura de subzistenta, aceasta taxa este un adevarat fiasco. „Cei care vand la marginea pietei nu vor fi afectati, dar cei care au facut din agricultura un job, aceia vor plati taxele acestea“, crede presedintele Agrostar.
El spune ca fermierii nu vor avea de unde sa mai plateasca si aceasta taxa. „In plus, acest impozit se aplica doar in cazul celor care vand la unitatile specializate. De ce nu si la speculantii si precupetii din piete, care castiga cel mai mult ?“, se intreaba presedintele Agrostar. Parerea sa este impartasita si de Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). El crede ca cel putin in primul an de aplicare a masurii „va fi un haos total“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.