Reprezentativa de Cupa Davis a tarii noastre joaca al 11-lea baraj de mentinere in Grupa Mondiala, in ultimii 12 ani. Adversara ii va fi, la Osaka, nationala Japoniei.

De peste un deceniu n-a mai avut Romania o toamna linistita in Cupa Davis, la fiecare mijloc de septembrie retraind emotiile barajului de mentinere in Grupa Mondiala. Acum calificarea este pusa in joc in Tara Soarelui Rasare, in fata unui adversar facil, ideal daca tinem seama de criza existenta in momentul de fata in tenisul romanesc. Principalul nostru inconvenient in partida de la Osaka l-ar putea reprezenta suprafata rapida pe care gazdele au ales sa joace partida, terenul fiind acoperit cu taraflex, un PVC recomandat pentru sali de fitness si sport. Pe acelasi tip de suprafata, jucatorii nostri au pierdut la Clermond Ferrand meciul cu Franta, care i-a condus spre disputarea actualului baraj.

Spre deosebire de francezi, japonezii nu au insa nici un jucator nici macar in primii 200, cel mai bun tenisman al lor, Takao Suzuki (31 de ani), fiind abia al 216-lea in clasamentul ATP. Celalalt jucator de simplu, Go Soeda (23 de ani), se afla pe locul 230, iar partenerul de dublu al lui Suzuki, Satoshi Iwabuchi (32 de ani), este dincolo de Top 300, pe 347. Capitanul nejucator al reprezentativei noastre i-a ales pentru partidele de simplu pe Andrei Pavel (88 ATP) si Victor Hanescu (106 ATP), iar la dublu merge pe mina cuplului Florin Mergea (448 ATP)/Horia Tecau (508 ATP). Partida de deschidere a meciului de baraj Japonia - Romania ii opune pe Hanescu si Suzuki (vineri, ora 6.00, in direct la TVR 1), al doilea joc al zilei se disputa intre Pavel si Soeda, simbata (ora 7.00) se joaca meciul de dublu, iar duminica dimineata (ora 5.00) jucatorii de simplu isi schimba adversarii intre ei.

Ieri, la tragerea la sorti a tintarului meciurilor, Andrei Pavel nu avea dubii in privinta nationalei care are prima sansa: „Cred ca sintem favoriti. Avem mai multa experienta in meciurile pentru Grupa Mondiala, dar Cupa Davis este de o asa natura incit poate oferi tot timpul surprize". Dupa ce i-a studiat pe niponi, capitanul nejucator Adrian Marcu a declarat: „Nu arata prea bine pe hirtie, dar ramin un pericol. Folosesc foarte mult jocul de serviciu-volé, asa cum o face Suzuki, joaca pe teren propriu si au de partea lor avantajul publicului". Favorit pe zgura la Open Romania, Victor Hanescu incearca sa se adapteze la terenul de joc si constata: „Este totusi o suprafata mai iute decit in Franta, din cauza stratului de dedesubt. Nu prea imi convine ca terenul e dur, fiindca este mai solicitant din punct de vedere fizic". Tot in acest weekend, la Moscova si Stockholm se joaca semifinalele Cupei Davis, in care detinatoarea Salatierei, Rusia, intilneste Germania, iar Suedia joaca impotriva SUA.