Romania se afla, de o saptamana, sub imperiul exploziilor care au loc in orase. Numai ieri au avut loc trei explozii soldate cu sase victime, care se afla in stare grava la spital. La uzina mecanica Mija, din judetul Dambovita, deflagratia a avut dr
Romania se afla, de o saptamana, sub imperiul exploziilor care au loc in orase. Numai ieri au avut loc trei explozii soldate cu sase victime, care se afla in stare grava la spital. La uzina mecanica Mija, din judetul Dambovita, deflagratia a avut drept cauza o scanteie in hala pirotehnica. In judetul Brasov, doua explozii au ingrozit populatia din Sacele si Zarnesti. Scenele pareau parca desprinse din episodul consumat saptamana trecuta la Zalau. Doua apartamente au explodat din pricina acumularilor de gaze. Daca in cazul exploziei de la Zalau concluzia anchetatorilor este ca s-a produs din vina societatii care asigura alimentarea cu gaz metan a orasului, la Brasov, anchetele se afla in desfasurare, nefiind exclusa si posibilitatea ca deflagratiile sa se fi produs din vina proprietarilor apartamentelor afectate.

O puternica explozie, produsa ieri dimineata la sectia pirotehnica a Uzinei Mecanice din Mija, judetul Dambovita, a dus la ranirea a patru persoane. Imediat dupa producerea incidentului, cei patru muncitori, Vasilica Nicolae (40 de ani, din localitatea I.L. Caragiale), Florica Stanescu (42 de ani, din localitatea Margesti), Floarea Piscureanu (40 de ani, din localitatea Adanca) si Victor Floroiu (39 de ani, din localitatea I.L. Caragiale), au fost transportati la Spitalul de Arsi din Bucuresti, deorece prezentau femeile prezentau arsuri pe 60-70% din corp, barbatul fiind ranit mai usor.

Explozie la fabrica de armament de la Mija
Managerul spitalului bucurestean, Sorin Stegarescu, a declarat ca una din femei este in stare grava, fiind adusa inconstienta. Principalul pericol nu il reprezinta arsurile, a mai precizat el, ci faptul ca ranitii au inhalat fum si aer fierbinte, ceea ce ar putea sa le fi afectat grav caile respiratorii superioare. Pentru a evita pericolul de infectie, rudele victimelor nu au fost lasate sa le viziteze. In cursul zilei de ieri toti cei patru muncitori au trecut prin sala de operatie, dar numai pentru a le fi curatate ranile. Astazi este posibil ca ei sa fie supusi unor operatii de autotransplant (li se va preleva piele de pe suprafetele neafectate si va fi transplantata pe zonele arse). Doua dintre femei sunt surori, una dintre ele avaand peste 20 de ani vechime in munca. Ambele au cerut conducerii unitatii sa fie disponibilizate dar, spre ghinionul lor, cererea le-a fost respinsa, tocmai datorita experientei. Pentru determinarea cauzelor exploziei, o echipa complexa, formata din procurori, specialisti de la Inspectoratul Teritorial de Munca, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Romarm, a demarat o ancheta. „Muncitorii lucrau la dezasamblare de munitie, practic scoteau pulberea din aruncatoarele de grenada, iar la un moment dat s-a format un arc electric si o scanteie a amorsat explozibilul si a urmat explozia“, a declarat ieri col. Cornel Diaconita, seful ISU Dambovita.

La Zarnesti, un apartament a sarit in aer
Locuitorii orasului brasovean Zarnesti au fost treziti, ieri dimineata, de o puternica explozie. Aceasta a avut loc la etajul trei al blocului 25, din cartierul Florilor. Explozia a fost urmata de un incendiu care a fost lichidat de pompierii militari. Un barbat, in varsta de 45 de ani, care a suferit arsuri pe 90% din suprafata corpului, se afla internat la Terapie Intensiva, iar sotia acestuia care a fost usor ranita este internata la Sectia de Chirurgie Plastica ambele din cadrul Spitalului Judetean Brasov.

Echipele de la Distrigaz Sud s-au deplasat imediat la fata locului si au luat primele masuri de siguranta. A fost intrerupta furnizarea gazului si a fost sigilata coloana principala. Specialistii au verificat in jurul blocului conductele si bransamentele dar nu s-au descoperit scurgeri de gaze. Din primele constatari a reiesit faptul ca, in apartament, a fost montata o centrala termica fara sa fie respectate normele legale. „Conform documentatiei existente la Distrigaz Sud ultima verificare a instalatiei de gaze din apartament a fost efectuata in data de 27 iulie 2007. In locuinta exista un aragaz montat conform standardelor. Nu au fost depistate nereguli la instalatia interioara de utilizare. Centrala termica gasita la fata locului a fost montata ulterior datei de 27 iulie, fara avizul Distrigaz Sud“, se arata intr-un comunicat al Distrigaz Sud. Reteaua de distributie a gazelor din zona este din polietilena si nu are o vechime mai mare de trei ani, au mai spus reprezentantii Distrigaz Sud.
Din primele cercetari, posibila cauza a exploziei pare a fi o acumulare de gaze, cercetarile fiind continuate de o Comisie a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Brasov.

Bomba din bucatarie a ingrozit orasul Sacele
O alta explozie a avut loc, in noaptea de miercuri spre joi, la putin timp dupa miezul noptii, intr-un apartament din municipiul Sacele, din judetul Brasov. Potrivit primelor cercetari efectuate de autoritati, unul dintre locatari unui imobil din cartierul sacelean Electroprecizia a simtit miros de gaz si a deschis geamurile de la balcon. Dupa cateva minute, bucataria acestuia a explodat trezind intempestiv toti locatarii blocului. Din fericire nu au fost victime, cu toate ca, in momentul exploziei in apartament se aflau trei persoane, iar pagubele materiale sunt minore. Doar geamurile balconului si aragazul au fost avariate. Blocul a fost imediat evacuat, iar reprezentantii Distrigaz Sud au inchis alimentarea cu gaze pentru tot imobilul. Proprietarul risca sa i se intocmeasca dosar penal, pentru ca a pus in pericol siguranta blocului. Asta pentru ca autoritatile locale si pompierii ce au sosit la locul exploziei au constatat ca aragazul era legat la teava de gaz printr-o improvizatie, respectiv un furtun care nu corespunde normelor.

E.ON Gaz Romania combate expertiza Parchetului

E.ON Gaz si-a angajat experti independenti din Germania, care au stabilit ca explozia de la Zalau are cauze „externe“ de companie. Acestia vor sa amane demolarea blocului afectat.
Ion Alexandru
La o saptamana de la evenimentele tragice petrecute la Zalau, reprezentantii companiei E.ON Gaz Romania incearca sa demonteze concluziile preliminare ale anchetei oficiale a Parchetului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.