La ora actuala, exista un Cod silvic, din 1996, dar care este considerat depasit, mai ales ca prevederile sale au permis multe abuzuri. Toata comunitatea interesata de paduri, de la silvicultori, la proprietari si Academia Romana, au agreat un nou proiect de Cod silvic, dar nu a fost avizat de Ministerul Agriculturii, pe vremea cand secretar de stat era Istvan Toke, din partea UDMR, a tinut sa precizeze Stoicescu. Noul Cod silvic are ca initiatori parlamentari din tot spectrul politic, dar este considerat tot opera UDMR. Desi a fost depus la Senat la inceputul lunii iunie, proiectul beneficiaza deja de avizul mai multor comisii, inclusiv de avizul Guvernului.
FAP considera ca noul proiect de Cod silvic va favoriza maltratarea si distrugerea a aproximativ 30% din padurile din Romania, intrucat acesta nu contine obligativitatea administrarii lor. Alte neajunsuri ale actualului proiect ar fi lipsa dispozitiilor referitoare la reconstructia ecologica a padurilor deteriorate, insa admite taieri rase de 3 - 5 ha, favorizand dezastrele naturale, in timp ce in tari europene cu conditii naturale relativ apropiate de ale Romaniei fie le-au interzis, fie le-au limitat la un singur hectar.
O alta prevedere contestata este cea potrivit careia, pentru construirea de locuinte si case de vacante, proprietarul ar avea dreptul sa defriseze 1000 mp, fata de 200 mp cat prevede actuala legislatie. Observatiile FAP, care reuneste inclusiv proprietari de paduri si academicieni, nu au fost luate in considerare de catre Parlament, a precizat Marian Stoicescu.