Reluarea activitatii la singura exploatare miniera de cupru din Caras-Severin asigura 350 de locuri de munca
Privatizarea SC Moldomin SA, dupa inchiderea Minei Anina, este o adevarata "gura de oxigen" pentru micuta comunitate din orasul Moldova
Reluarea activitatii la singura exploatare miniera de cupru din Caras-Severin asigura 350 de locuri de munca
Privatizarea SC Moldomin SA, dupa inchiderea Minei Anina, este o adevarata "gura de oxigen" pentru micuta comunitate din orasul Moldova Noua, situata pe malul Dunarii.
Peste 300 de familii din zona, unde odinioara inflorea comertul cu tigari si combustibil cu fosta Iugoslavie, si unde pescuitul reprezinta acum principala activitate, vor avea un venit lunar constant.
Acest lucru, dupa ce consortiul format din societatile Energo Mineral SA, Cuprom SA si Ipronef SA din Baia Mare a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la Moldomin. Prin contract, acesta s-a angajat sa investeasca in exploatarea cuprifera aproximativ 120 de milioane de euro si sa infiinteze 350 de noi locuri de munca. Dupa inchiderea Minei Anina, ca urmare a accidentului colectiv din iarna anului 2006, soldat cu sapte morti, Moldomin Moldova Noua a ramas singura exploatare miniera din Caras-Severin.
Ministerul Economiei si Comertului a scos anul trecut societatea la privatizare, iar in cursa s-au inscris nu mai putin de 16 ofertanti, romani si straini. Acum, dupa o perioada lunga de incertitudini, timp in care societatea s-a aflat la un pas de faliment, la Moldomin lucrurile au inceput sa se schimbe in bine, reusind sa fie la zi cu platile catre furnizorii de servicii.
Totusi, chiar si dupa privatizare, au existat o serie de greutati.
"S-a furat mai bine de jumatate din utilaje, dar activitatea va fi reluata cu orice cost", a declarat directorul general al societatii, Gabriela Dobrota.
Potrivit conducerii exploatarii miniere, in prima faza vor fi selectati 350 de muncitori calificati in meserii precum lacatusi mecanici, electricieni, sudori, mecanici si soferi, care vor repune in functie intregul flux tehnologic al societatii. REZERVE

Specialistii in domeniul mineritului afirma ca "afacerea Moldomin" este una extrem de rentabila, intrucat la Moldova Noua rezervele de minereu de cupru nu se vor epuiza in urmatorii 40 de ani. Contractul de Cooperare pentru exploatarea perimetrului minier "Cariera de Banatie" - cum este numita zona - urmeaza sa se deruleze pe o perioada de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii pentru perioade succesive de cate cinci ani.
El are ca obiect continuarea exploatarii zacamantului natural de cupru, in schimbul unui amplu program investitional pentru modernizarea facilitatilor de extractie si prelucrare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.