Pesedistii resping varianta sustinerii unui guvern de dreapta si spun ca ar accepta chiar sa formeze un guvern minoritar. Unii lideri se gindesc chiar la o varianta fara Geoana premier.Pentru Geoana, guvernul de
tehnocrati e ultima statie
inainte de anticipate „Noi nu avem cum sa votam un guvern de dreapta. Nu cu PD, PLD si nu mai stiu eu cine. Nu au decit sa-si gaseasca ei o majoritate. Noi am depus motiunea. De acum toate variantele sint posibile, mai putin cea cu PD si PSD in acelasi guvern. Oricum fara noi nu se poate. Nu cred ca vor reusi sa revina la formula din 2004, sa convinga PC sa revina, sa puna PD-PNL-PLD la aceeasi masa. De abia astept sa ramin singur in opozitie", a declarat joi pentru Cotidianul liderul PSD, Mircea Geoana. Seful PSD enuntase aceeasi ideea a refuzului unui guvern de dreapta, miercuri seara la TVR. „Ideea asta, ca PD si PLD fac guvern, este de risul curcilor", a declarat Geoana, demontind astfel zvonul privind o intelegere intre el si presedintele Basescu. Reactia sa aparea la doar citeva ore dupa sedinta Comitetului Executiv al partidului, in care s-a decis pentru luni depunerea motiunii de cenzura la adresa Cabinetului Tariceanu. Declaratia lui Geoana avea sa fie completata ferm joi de Titus Corlatean, secretarul general al partidului: „Nu vom vota un guvern de dreapta!". O alta varianta pe care pesedistii o excludeau total este cea a unui guvern alaturi de PD.

In rest, in partid incepusera sa circule scenariile. „Ne gindim la un PSD care sa primeasca sarcina unui guvern minoritar", ne-a declarat Titus Corlatean. Scenariul se afla si pe buzele mai multor vicepresedinti, care trageau speranta ca eventuala darimare a Cabinetului Tariceanu l-ar putea imbuna pe presedintele Basescu incit sa numeasca chiar un premier de la PSD. „Acesta ar putea fi si altul decit Mircea Geoana", ne-a declarat unul dintre liderii partidului. Acelasi Corlatean vorbea joi de o majoritate parlamentara care sa contina „o substanta decisiva social democrata, una care sa rezulte eventual din consultarile de la Cotroceni de saptamina viitoare".

La rindul sau, vicepresedintele Dan Nica propunea la Galati de un guvern „de tranzitie, care sa pregateasca alegerile de anul viitor". Nica si-a aratat increderea ca motiunea de cenzura va trece de plenul Parlamentului si a dat chiar si un termen pentru investirea noului Guvern. „In maximum zece zile de la depunerea motiunii, noul Guvern va fi in functiune", a spus social democratul, care a precizat ca PSD a intocmit o agenda pentru ministrii viitorului Cabinet.

O alta varianta lansata tot miercuri seara la TVR de Mircea Geoana a fost cea a unui guvern de tehnocrati in cazul in care se va ajunge la o intelegere privind organizarea de alegeri anticipate. „Guvern de tehnocrati este foarte posibil sa se intimple daca decidem ca numai anticipatele reprezinta iesirea din acest impas pe care nu l-am creat noi", a spus Geoana.

Nu toti pesedistii erau insa atit de increzatori joi in succesul motiunii. Mai mult, unii o dadeau ca sigur cazuta.

La 5, la 10 voturi diferenta. Unii numarau chiar si bolnavii din partid, care vor lipsi sigur de la vot: Cozminca, Iorgovan, Dan Iosif, Adrian Paunescu. Acestora li s-ar putea adauga si citiva eventuali parlamentari ai partidului aflati in delegatie. Alti pesedisti spuneau ca jocurile se vor face la urna de vot, acolo unde cine „numara voturile decide rezultatul. Concluzia avea s-o rosteasca unul dintre vicepresedintii partidului: „In cele 8 zile de la depunerea motiunii si pina la discutare se poate intimpla orice. Putem aduce si un guvern din Africa de Sud". (Dan Duca)

Tariceanu refuza negocierile cu PSD si ameninta cu demisia Premierul si-a avertizat colegii de partid ca pleaca din fruntea partidului daca acestia discuta cu PSD pe tema motiunii.Tariceanu nici nu vrea sa auda de negocieri
cu pesedistii Calin Popescu Tariceanu i-a amenintat pe liderii PNL cu demisia daca acestia negociaza cu PSD, au declarat joi surse din Biroul Politic Central. „Daca voi vreti sa negociati cu PSD, o faceti fara mine", le-ar fi spus Tariceanu miercuri seara in cadrul sedintei BPC. „PNL nu va negocia cu PSD nici renuntarea la motiune si nici o intrare a PSD la guvernare alaturi de noi", a spus Tariceanu. Iesirea lui Tariceanu este cauzata de propunerea ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, ca liberalii sa fie mai flexibili si sa nu excluda un dialog cu PSD. Principalul argument invocat de Vosganian a fost acela ca PNL poate creste mai mult in sondajele de opinie ca partid de guvernamint decit daca ar trece in opozitie. Tema motiunii s-a aflat si ea in discutie miercuri seara. Tariceanu considera ca o intelegere PSD-PD reprezinta o refacere a fostului FSN. „Poate aceasta motiune, dintr-un punct de vedere, nu e rea, pentru ca ea va limpezi putin lucrurile pe scena politica romaneasca. Dupa cum vad, in ultimele zile se poarta negocieri intre PSD si PD. In felul acesta vedem clar ca vechile legaturi de pe vremea FSN nu s-au distrus in totalitate, au o buna intelegere cu vechii tovarasi de lupta si sigur ca in felul acesta se va lamuri de fapt electoratul ca PD nu este decit un impostor pe zona de centru-dreapta", a declarat Tariceanu. (Lucian Gheorghiu)

Declaratiile de miercuri ale lui Mircea Geoana de la sedinta PSD, pe www.cotidianul.ro/select