Venitul mediu al managerilor romani care lucreaza in companii private depaseste 3.500 de euro.

Salariul unui manager roman dintr-o companie privata mare a ajuns de 11,4 ori mai mare decit salariul mediu net pe economie, se arata intr-un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC). Tinind cont ca salariul mediu net a fost in luna aprilie, atunci cind s-a finalizat analiza companiei de consultanta, de 1.027 de lei, rezulta ca, in medie, un manager cistiga in jur de 11.700 de lei (peste 3.500 de euro). Fata de anii anteriori diferenta dintre salariile romanilor cu functii de conducere si salariul mediu net pe economie este mai mica. Astfel, in 2006 un manager primea lunar de la compania angajatoare de 12,6 ori peste salariul mediu net, adica in jur de 10.604 (la un salariu mediu net pe iunie de 835 de lei), in 2005 de 12,7 ori, iar in 2004 de 12,3 ori. „Tendinta este de omogenizare a salariilor. In ’97-2000 diferentele ajungeau pina la de 20 de ori", explica Ruxandra Stoian, directorul Departamentului de resurse umane din cadrul PWC.

In schimb, raportat la salariul mediu net, remuneratiile specialistilor si ale debutantilor cu studii superioare au crescut usor. In momentul de fata, un specialist cistiga de 3,1 ori mai mult decit salariul mediu net, adica in jur de 3.200 de lei, in timp ce anul trecut venitul lor depasea de 3 ori salariul mediu net. In ceea ce ii priveste pe debutanti, remuneratia lor a ajuns de 1,64 ori mai mare decit salariul mediu net (adica 1.684 de lei), fata de 1,5 in urma cu un an. „Avind in vedere evolutia salariului mediu net si cresterile mici inregistrate fata de anii anteriori raportat la salariul mediu net stabilit de INS, putem spune ca salariile specialistilor au crescut mai repede decit cele ale managerilor. De asemenea, cresterea salariilor debutantilor se propaga catre ierarhiile superioare avind in vedere si faptul ca a inceput sa se tina cont de grile de salarizare", mai explica Stoian.

Cele mai semnificative cresteri salariale, de 20% fata de anul precedent, s-au inregistrat in rindul managerilor proiectelor IT, urmati de directorii de productie care au incasat, in medie, cu 18% mai mult. Si mai mult a crescut insa leafa programatorilor, care acum cistiga cu 29% mai mult decit anul trecut. Aceasta in conditiile in care salariul mediu net in aprilie 2006 - aprilie 2007 a crescut cu 22% fata de aprilie 2005 - aprilie 2006. Potrivit unui studiu PwC din 2006, un specialist (indiferent de domeniu) cistiga in medie 3.190 lei.

Pe regiuni de dezvoltare, din datele PwC reiese ca nu mai sint discrepante mari intre zone in ceea ce priveste ritmul de crestere. „Se constata o crestere omogena in toate regiunile, de circa 18-20%, zonele Muntenia si Moldova recuperind din diferentele inregistrate in anii trecuti. Cu toate acestea, salariile din Bucuresti ramin cele mai mari din tara, depasind cu 25-30% media pe Romania", a precizat Stoian.

Avind in vedere majorarile din ultima vreme, salariile romanilor din companiile private au inceput sa se apropie de cele ale statelor din centrul si estul Europei. Mai precis, salariul mediu net lunar al unui specialist din tara noastra reprezinta 71% din nivelul inregistrat in Cehia, 94% din cel din Slovacia si 87% din cel din Ungaria. „Ritmul de crestere accelerat de la noi o sa apropie si mai mult salariile romanilor de cele ale locuitorilor din tarile din jur", previzioneaza Stoian.

Studiul PwC a fost realizat in perioada aprilie 2006-aprilie 2007 pe baza datelor trimise de 187 de companii private din 11 sectoare de activitate, printre care farmaceutic, industrial, IT&C, FMCG, retail, banci, auto, distributie, agrochimic, outsourcing, asigurari. Din firmele chestionate, 80% au capital total sau majoritar strain si 75% au o cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro.