Salariile angajatilor cu pozitii de top management la companiile private sunt de 11,4 ori mai mari decat salariul mediu net din Romania, stabilit de Institutul National de Statistica, ajungand la circa 11.700 de lei (peste 3.500 de euro), reiese d
Salariile angajatilor cu pozitii de top management la companiile private sunt de 11,4 ori mai mari decat salariul mediu net din Romania, stabilit de Institutul National de Statistica, ajungand la circa 11.700 de lei (peste 3.500 de euro), reiese din studiul "PayWell - Salary and Benefits 2007", realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).
Studiul PwC are la baza date din perioada aprilie 2006 - aprilie 2007, iar salariul mediu net raportat de INS pentru luna aprilie 2007 a fost de 1027 lei. "Se constata o stabilizare a pietei avand in vedere ca in perioada 1997-2000 salariile angajatilor de top management erau de 20 de ori mai mari decat salariul mediu net", a declarat, joi, la conferinta de prezentare a studiului, Ruxandra Stoian, directorul departamentului de servicii consultanta, resurse umane din PwC. In raport se mentioneaza ca salariile specialistilor din companiile private sunt de 3,1 ori mai mari decat castigul mediu net (fata de trei ori in perioada 2005-2006), in timp ce debutantii cu studii superioare primesc remuneratii de 1,64 ori superioare salariului mediu net (fata de 1,5 ori in perioada 2005-2006). Astfel, salariile specialistilor ajung la peste 3100 lei (circa 1000 euro), iar ale debutantilor la peste 1600 lei.
Potrivit PwC, salariul mediu net in aprilie 2006 - aprilie 2007 a crescut cu 22% fata de aprilie 2005-aprilie 2006, cel mai mare avans fiind inregistrat de programatori, respectiv 29%. "Putem spune ca salariile specialistilor au crescut mai repede decat cele ale managerilor. De asemenea, tendinta de crestere a salariilor debutantilor va duce pe viitor la majorarea celorlalte pachete salariale", a afirmat Stoian.
Cele mai mari salarii sunt in Bucuresti si Vestul tarii
Cresterea salariala a fost aproximativ egala in toate regiunile geografice ale tarii, cele mai mari avansuri fiind inregistrate in Bucuresti si regiunea Banat-Transilvania. "Se constata o crestere omogena in toate regiunile, de circa 18%-20%, zonele Muntenia si Modova recuperand din diferentele inregistrate in anii trecuti. Cu toate acestea, salariile din Bucuresti raman cele mai mari din tara, depasind cu 25-30% media de restul Romaniei", a precizat Stoian. Potrivit PwC, cresterea salariala din Romania a fost cea mai importanta din regiune, salariile apropiindu-se de nivelurile din statele Europei Centrale si de Est. Astfel, salariul mediu net lunar stabilit de PwC din Romania reprezinta 71% din nivelul inregistrat in Cehia, 94% din cel din Slovacia si 87% din cel din Ungaria. Salariul mediu net stabilit de INS reprezinta procente mai reduse fata de nivelurile din statele amintite, ajungand la 66% din salariul mediu net din Cehia, la 87% din Slovacia si 77% din Ungaria.
Studiul a fost realizat prin intervievarea a 187 de companii private, cu capital majoritar sau integral strain din 11 sectoare de activitate (farmaceutic, industrial, ITC, bunuri de larg consum, retail, banci, auto, distributie, agro-chimic, outsourcing si asigurari), care totalizeaza pentru 150.000 de angajati. Majoritatea companiilor participante la studiu au cifra de afaceri de peste zece milioane de euro. Reprezentantii PwC au precizat ca firmele participante la studiu nu reprezinta un esantion reprezentativ pentru intreaga piata. Analiza nu poate fi extrapolata, astfel, la nivelul intregii piete, ci doar la companiile care au structuri similare cu cele analizate, potrivit PwC.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.