S-a mai dus un militarAvea 35 de ani si era necasatorit. A murit in Irak ca un erou. Transportorul amfibiu blindat in care se afla a luat foc dupa ce a trecut peste un dispozitiv exploziv.

Tragicul incident s-a petrecut la Tallil, unde Rom
S-a mai dus un militarAvea 35 de ani si era necasatorit. A murit in Irak ca un erou. Transportorul amfibiu blindat in care se afla a luat foc dupa ce a trecut peste un dispozitiv exploziv.

Tragicul incident s-a petrecut la Tallil, unde Romania are dislocati, in cadrul Diviziei Multinationale Sud-Est, circa 400 de militari ai Batalionului de Infanterie Mircea ("Scorpionii Galbeni") din Timisoara.

Caporalul Grosaru Ioan se afla, alaturi de cinci colegi, intr-un TAB Zimbru. Era al doilea dintr-o coloana de trei. In timpul unei misiuni de patrulare in apropiere de baza de la Tallil, un dispozitiv exploziv improvizat a explodat, fiind actionat de la distanta, sub TAB-ul in turela caruia se afla caporalul Grosaru. Vehiculul a luat foc, iar militarii aflati la bordul transportorului au executat manevrele de evacuare. Respectarea regulilor a fost fatala pentru caporalul Grosaru, care si-a pierdut viata in momentul in care focul a ajuns la munitia din TAB si a provocat o explozie de proportii.

Plutonierul Nicola Danut, sergentul major Barbu Ilie Adrian, caporalul Popa Sorin Catalin si fruntasul Iovi Marius Traian au fost transportati la un spital de langa Bagdad, iar sergentul major Badea Gabriel a ramas internat in baza din Tallil.

Moartea caporalului Grosaru, care a fost medaliat dupa o misiune ISAF in Afganistan in 2005, ridica la trei numarul militarilor romani care si-au pierdut viata in teatrul de operatiuni din Irak. La 27 aprilie 2006, caporalul Bogdan Hancu, 28 de ani, a fost ucis in timpul unei misiuni de patrulare de langa Nassyria, in sudul Irakului. In martie 2006, un alt militar roman si-a pierdut viata, de data aceasta mai putin onorabil decat colegii lui. Caporalul Lili Dobre, detasat la baza de la Nassyria alaturi de Batalionul de Infanterie din Focsani, si-a pus capat zilelor in timpul misiunii de paza.

MISIUNI MULTIPLE. Misiunile cu care au fost insarcinati "Scorpionii Galbeni" din Batalionul de Infanterie Mircea din Timisoara sunt legate de patrularea si executarea de puncte mobile de control pe principalele cai de comunicatii, de monitorizarea conductelor de petrol si a retelei de energie, patrulare si supraveghere pentru prevenirea atacurilor lansate impotriva coalitiei, asigurarea securitatii activitatilor CIMIC (cooperare intre factorii civili si cei militari - n.r.). RanitiiIn cei trei ani de angajament in Irak, noua militari romani au fost raniti. La 16 februarie 2004, caporalul Florin Vuta a suferit rani grave intr-un accident genistic in baza Al Hillah. La 6 iunie 2005, doi militari romani, membri ai echipei de protectie care insotea echipa de curieri diplomatici ai Ambasadei romane la Bagdad, au fost raniti superficial langa baza de la Camp Victory. La 14 aprilie 2007, sase militari romani au fost implicati intr-un incident in apropiere de baza de la Tallil, dupa ce TAB-ul in care se aflau s-a rasturnat. Patru din ei au fost raniti. La 11 septembrie 2007, doi ofiteri romani au fost raniti langa Bagdad, intr-un atac cu racheta lansat de insurgenti asupra bazei de la Camp Victory.
 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.