Realizate in vara si toamna lui 1944, perioada in care camerele de gazare lucrau la capacitate maxima, gazul Zyklon B ucigand aproximativ 6000 de prizonieri pe zi, fotografiile surprind stilul de viata lipsit de griji al ofiterilor SS. Se distreaza, canta, se relaxeaza in compania unor femei tinere si primesc vizite.
Nimic din atitudinea lor nu pare sa aiba legatura cu sinistra "fabrica a mortii" a lui Hitler, unde au fost ucisi peste 1,1 milioane de prizonieri, majoritatea evrei. Desi numele sau nu apare in albumul foto, datele si decoratiile il indica drept proprietar pe obersturmführer-ul SS Karl Hoeker, adjunctul comandatului de la Auschwitz, sturmbannführer SS Richard Baer.
Alaturi de figurile proeminente ale lagarului, intr-una din imagini este imortalizat in compania superiorilor sai si celebrul doctor SS, al carui nume a devenit sinonim cu Holocaustul.
Richard Baer, dr. Josef Mengele si Rudolf Hoess Sunt singurele fotografii "autentice" ale lui Josef Mengele, supranumit "doctorul mortii", la Auschwitz, relateaza dailymail.co.uk.
Intr-o alta, un acordeonist ii acompaniaza pe ofiterii SS aflati in centrul de recreere de la Solahutte, situat la cativa kilometri de Auschwitz. Pe randul din fata se afla Karl Hoecker (adjunctul comandantului), Otto Moll, obersturmbannführer (lt. colonel) Rudolf Hoess, fostul comandant de la Auschwitz, Richard Baer (comandantul de la Auschwitz), Josef Karmer, Franz Hoessler si Josef Mengele.
Provenienta acestor fotografii-document nu este foarte clara. Rebecca Erbelding, arhivista in cadrul Muzeului Holocaustului, a primit anul trecut, in decembrie, o scrisoare in care un fost ofiter al United States Army Intelligence o anunta ca urmeaza sa-i trimita respectivele poze. Acesta preciza ca le-a gasit in 1946, pe cand locuia intr-un apartament din Frankfurt.
Cele 116 fotografii, realizate incepand cu 22 iulie 1944, i-au parvenit Rebeccai Erbelding o luna mai tarziu.
Ele sunt realmente importante pentru ca, desi Auschwitz era cel mai celebru lagar de concentrare nazist, exista putine imagini din interiorul acestuia inainte de 27 ianuarie 1945, data la care acolo a ajuns armata sovietica.
Reprezentantii muzeului sunt de parere ca fotografiile sunt chiar instructive pentru ca arata (negru pe alb) ca acele persoane odioase traiau cu convingerea ca sunt oameni normali, "chiar de treaba, buni prieteni si chiar civilizati".