Preturile la gazele naturale furnizate populatiei vor creste cu 3,7% la 1 octombrie. Scumpirea vine dupa ce ministrul Economiei asigurase populatia, in repetate randuri, ca acest lucru nu se va intampla.

Autoritatea Nationala de Reglement
Preturile la gazele naturale furnizate populatiei vor creste cu 3,7% la 1 octombrie. Scumpirea vine dupa ce ministrul Economiei asigurase populatia, in repetate randuri, ca acest lucru nu se va intampla.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a decis ca de la 1 octombrie preturile finale pentru gazele naturale ce sunt livrate consumatorilor casnici sa creasca cu 3,7%. Majorarea tarifului a fost determinata de cresterea pretului la gazele provenite din import. Potrivit unui comunicat al ANRE, pentru trimestrul al patrulea al lui 2007 este estimat un pret de 315 dolari americani pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, in crestere cu 40 de dolari fata de cat era in trimestrul III al anului.


CONTRADICTIE. Aceasta scumpire vine desi Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, preciza la 23 august la Dispeceratul Energetic National ca "pretul gazelor nu va creste in acest an, iar cel al energiei electrice nu se va majora peste rata inflatiei. In prezent analizele economice arata ca preturile nu ar trebui sa creasca in acest an". Si nu a fost prima data cand a sustinut acest lucru. Jurnalul National a avertizat inca de acum o luna ca majorarea pretului la gazele naturale este iminenta, lucru negat de autoritati atunci. Insa acum s-a ajuns si la aceasta scumpire.


In comunicat autoritatea recunoaste ca a mentinut preturile "datorita conjuncturii favorabile a pretului la gazele naturale din import". In aceasta perioada tarifele au scazut cu 4%, astfel ca, per total, raportat la nivelul preturilor din luna decembrie 2006, cresterea nominala este de 0%. Insa situatia precizata de ANRE nu este asa de roz. Pe de o parte, estimarea pretului la mia de metri cubi este de 315 dolari, in vreme ce un document al Autoritatii de Reglementare arata un pret pentru luna ianuarie de 305,21 dolari. In acelasi timp, desi procentul anuntat de ANRE este compensat de scaderea de la inceputul anului, practic, in factura majorarea se va vedea mult mai mult, deoarece va sosi iarna, iar consumul va fi mult mai mare decat cel din lunile de vara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.