O explozie soldata cu ranirea grava a patru persoane s-a produs, ieri, la Uzina de Armament Mija din judetul Dambovita, la sectia pirotehnica a fabricii, locul unde este dezamorsata munitia.
Cauza cea mai probabila a deflagratiei de la M
O explozie soldata cu ranirea grava a patru persoane s-a produs, ieri, la Uzina de Armament Mija din judetul Dambovita, la sectia pirotehnica a fabricii, locul unde este dezamorsata munitia.
Cauza cea mai probabila a deflagratiei de la Mija ar fi o scanteie sarita peste pulberea din aruncatoarele de grenada. Cei patru muncitori au fost transportati de urgenta la Spitalul de Arsi din Capitala. "Trei dintre victime, toate femei, au arsuri pe 60-70 % din corp si doar un barbat a fost ranit mai usor", a declarat Sorin Stegarescu, managerul Spitalului de Chirugie Plastica si Arsuri din Capitala. El a precizat, citat de Mediafax, ca o pacienta este inconstienta, adaugand ca nu atat arsurile ar reprezenta marele pericol privind starea femeilor, ci faptul ca ele au inhalat mult fum si aer fierbinte care ar fi putut afecta caile respiratorii superioare.
Accident de munca
Explozia de la Uzina Mecanica de la Mija s-a produs, cel mai probabil, din cauza unor scantei care au sarit peste pulberea cu care lucrau cei patru muncitori care dezamorsau munitie, a declarat subprefectul judetului Dambovita, Mircea Nistor.
Potrivit subprefectului, explozia produsa la Mija nu a pus in pericol activitatea uzinei, iar deflagratia a avut loc intr-un mic atelier in care lucrau doar cele patru persoane care au fost ranite. Explozia nu a afectat structura de rezistenta a cladirii, dar a spart toate geamurile, a explicat Nistor, adaugand ca cei patru muncitori dezamorsau munitie si lucrau cu pulbere, iar cel mai probabil explozia a fost produsa de scantei sarite peste praful de pusca. Aceasta varianta este sustinuta si de conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dambovita. "Muncitorii lucrau la dazasamblare de munitie, practic scoteau pulberea din aruncatoarele de grenada, iar la un moment dat s-a format un arc electric si o scanteie a amorsat explozibilul si a urmat explozia", a declarat colonelul Cornel Diaconita, seful ISU Dambovita, citat de Mediafax. Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si Politia Dambovita au declansat o ancheta pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii exploziei, care poate fi considerata un accident grav de munca. De asemenea, specialisti ai companiei Romarm (actionarul majoritar al uzinei) au demarat o ancheta pentru a stabili cauzele accidentului.
Inspectoratul de Politie Dambovita a anuntat ca cele patru victime sunt: Vasilica Nicolae, in varsta de 40 de ani, Victor Floroiu, de 39 de ani, ambii din comuna damboviteana I.L. Caragiale, Florica Stanescu, de 42 de ani, din comuna Margesti si Floarea Piscureanu, de 40 de ani, din comuna Adanca. Trei dintre cei patru raniti au arsuri pe mai mult de jumatate din suprafata corpului, una dintre victime, o femeie de 40 de ani, fiind inconstienta. La randul sau, liderul de sindicat de la Uzina Mecanica Mija, Giovanni Locatelli, a calificat acest accident ca fiind unul stupid, mentionand ca doua dintre victime sunt surori. "S-a produs o mica explozie si cateva geamuri sparte, ceva foc, care a fost stins imediat de pompierii din Uzina Mecanica Mija. Totul a durat zece minute. Doua dintre femeile ranite sunt surori", a adaugat liderul de sindicat.
Apartament in flacari
O alta explozie s-a produs, ieri, intr-un apartament al unui bloc din localitatea brasoveana Zarnesti, in urma accidentului patru persoane fiind ranite. Familia in locuinta careia a avut loc deflagratia montase o centrala termica de apartament fara sa respectate normele legale. "Echipele noastre de interventie s-au deplasat imediat la fata locului si au luat primele masuri de siguranta. A fost intrerupta furnizarea gazului si a fost sigilata coloana principala. S-au efectuat verificari in jurul blocului la conducte si bransamente si nu s-au descoperit scurgeri de gaze. Din primele constatari a reiesit faptul ca in apartament a fost montata o centrala termica fara sa fie respectate normele legale", a declarat, citata de Mediafax, Viviana Zimbilschi, reprezentant Distrigaz Sud. Potrivit acesteia, din documentatia existenta la Distrigaz Sud reiese ca ultima verificare a instalatiei de gaze din apartament a fost facuta in 27 iulie. In locuinta exista un aragaz montat conform standardelor si nu au fost depistate nereguli la instalatia interioara de utilizare. "Centrala termica gasita la fata locului a fost montata ulterior datei de 27 iulie, fara avizul Distrigaz Sud", a adaugat Zimbilschi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.