Şedinta de ieri a pietei valutare parea una linistita, fara evenimente majore, cu un euro care se mentinea la 3,37 - 3,38 lei si un dolar care continua sa scada. Insa in jurul orelor 15:00 au aparut ordine masive de cumparare de valuta care au facut
Şedinta de ieri a pietei valutare parea una linistita, fara evenimente majore, cu un euro care se mentinea la 3,37 - 3,38 lei si un dolar care continua sa scada. Insa in jurul orelor 15:00 au aparut ordine masive de cumparare de valuta care au facut ca euro sa tasneasca in mai putin de o ora peste pragul de 3,4 lei, urcand la un maxim de 3,43 lei, nivel care nu a mai fost atins de la jumatatea lui decembrie trecut."Probabil ca au aparut ordine mari de 'stop loss>> din partea unor fonduri americane, care au considerat ca este momentul sa iasa de pe piata romaneasca, datorita cresterii deficitelor de cont si comercial, si a interventiilor BNR, care cumpara la randul ei valuta", a declarat un dealer bancar.Cursul mediu a fost anuntat la 3,3733 lei fata de 3,3720 lei, acum doua zile, piata fluctuand pe parcursul sedintei, pana in momentul aparitiei ordinelor de cumparare, intre 3,3710 si 3,3810 lei. Insa in jurul orelor 17:00 cotatiile din piata valutara au urcat pana la 3,4250 - 3,43 lei, ceea ce creeaza posibilitatea ca euro sa urce in zilele urmatoare la peste 3,45 lei. Ramane de vazut insa daca nu vor exista speculatori care vor considera nivelul de 3,45 lei ca fiind unul bun de vanzare si sa readuca euro spre 3,4 lei.Dobanzile interbancare overnight s-au mentinut la un nivel foarte scazut, de 1,5 - 3,5%, dupa scaderea brusca de marti, ca urmare a nivelului sporit de lichiditate din piata. Dealerii se asteapta la o revenire a dobanzilor la 6-7% pe an abia de luni, cand va incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii. In schimb, dobanzile la o saptamana au urcat la 5,5 - 6,5%, fata de 3,5 - 5,5% acum doua zile.Ministerul Finantelor a organizat o licitatie pentru titluri de stat de tip benchmark cu scadenta la trei ani, valoarea emisiunii fiind de 100 milioane euro. Ofertele bancilor s-au ridicat la 250,92 milioane lei, insa Trezoreria a refuzat ofertele in bloc, considerand nivelul dobanzilor solicitate prea ridicat.Pe pietele internationale, paritatea dintre euro si dolar a atins un nou maxim istoric, de 1,4064, minimul zilei fiind de 1,3956, ca urmare a deciziei de marti a Rezervei Federale americane de a reduce dobanda cu o jumatate de punct procentual de la 5,25 la 4,75%, cu scopul de a reduce posibilitatea intrarii economiei SUA in recesiune, situatie anticipata de fostul presedinte al Fed, Alan Greenspan, la inceputul acestui an.Deprecierea dolarului a urcat ieri pretul unciei de aur la fixingul de dimineata de pe piata londoneza la un nou maxim al acestui an de 727,75 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.