Cel mai popular sport din lume, dupa fotbal, patrunde si in Romania, la initiativa britanicilor stabiliti in tara noastra si cu posibile fonduri europene.

Este considerat sport al elitei, dar a ajuns cel mai popular din lume, dupa fotbal. Nu este baseball, desi seamana izbitor, dar, spre deosebire de jocul care a innebunit americanii, cricketul, de orgine britanica, respecta tipicul istoricilor gentlemeni din Insula. „Deciziile arbitrilor sint controversate, dar, spre deosebire de fotbal, ele nu sint niciodata contestate", spunea ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, presedinte de onoare al primului club de cricket din Romania, Transilvania. Initiativa, fireste, le apartine tot britanicilor stabiliti in tara noastra, care nu s-au adaptat la autohtona oina, ci au tinut sa conserve traditia de sute de ani a sportului atit de popular indeosebi pe teritoriul vechiului Imperiu Britanic.

Fondat in urma cu un an si jumatate, Clubul de Cricket Transilvania numara 30 de membri, dintre care doar sase romani, unul singur in primul „11". „Laurentiu joaca foarte bine. Nu l-am introdus doar ca sa avem un roman in echipa, ci datorita calitatilor sale", spune Charles Crocker, fondatorul si capitanul ineditei echipe. Ca si majoritatea jucatorilor - englezi, australieni sau indieni -, Crocket este un om de afaceri stabilit in Romania, care incearca sa popularizeze sportul cu bite, dar cu rigurozitate engleza. „Sintem in curs de inregistrare juridica, dupa care vom incerca sa cooptam Federatia Europeana de Cricket, sa accesam fonduri europene pentru a crea o academie de cricket, pentru a-i invata pe copiii romani", spune Charles Crocker, care nu se opreste aici: „Am vorbit cu domnul Octavian Morariu, presedintele Comitetului Olimpic Roman, care s-a aratat incintat sa ne ajute sa infiintam o Federatie de Cricket". In acest sens, cei de la Transilvania au luat legatura cu al doilea club din tara, din Cluj, fondat anul acesta, cu care asteapta sa joace si primul meci. O alta initiativa a fost luata si la Arad. Intre timp, Crocker si compania au disputat, saptamina trecuta, primul meci international contra unor bancheri excentrici din Londra, pe care i-au si invins.

Dincolo de impedimentul lipsei de vizibilitate in Romania, cricketul implica si costuri importante. „Nu este ca fotbalul, unde iti trebuie doar o minge si un teren. Dar nici echipamentul de cricket nu este foarte scump", crede Charles Crocker. Pentru a deveni membru al clubului, taxa anuala este de 200 de euro, in care este inclus tot echipamentul. Fiecare antrenament costa aproximativ 30 de lei, membrii clubului intilnindu-se o data pe saptamina. „Pentru persoanele sub 18 ani este gratis. Deocamdata sintem un club mic, care incearca sa se dezvolte. In momentul in care vom avea fonduri, vom incerca sa atragem cit mai multi copii. Deja am discutat cu oficialii Federatiei Romane de Rugby, pentru a-i atrage pe tinerii rugbisti spre cricket", ne-a declarat Charles Crocker. In Anglia, traditional, sportivii joaca rugby iarna si cricket vara.

Jocul de criket dureaza pina la cinci zile Jocul de cricket se disputa intre doua formatii a cite 11 jucatori si poate dura de la cinci ore pina la cinci zile. Spre deosebire de baseball, in mijlocul terenului de cricket exista o fisie de aproximativ 20 de metri, iar de la un capat, un jucator arunca mingea, care trebuie lovita cu bita de adversarul aflat la celalalt capat. Ceilalti coechipieri ai jucatorului care a aruncat mingea, desfasurati pe intinderea terenului, incearca sa recupereze mingea pentru a-l impiedica pe cel care a lovit-o sa parcurga distanta de 20 de metri si sa inscrie.