Un grup de 32 de romani, racolati din Mangalia de o retea de traficanti de persoane, sunt amagiti ca vor gasi de lucru undeva, in Spania. La cules de masline. Pretul acestui vis, greu de atins in propria lor tara, este 300 de euro. Odata ajunsi in re
Un grup de 32 de romani, racolati din Mangalia de o retea de traficanti de persoane, sunt amagiti ca vor gasi de lucru undeva, in Spania. La cules de masline. Pretul acestui vis, greu de atins in propria lor tara, este 300 de euro. Odata ajunsi in regiunea Sevilla, romanilor li se tripleaza comisionul. Neavand banii necesari, traficantii le retin actele si ii obliga sa munceasca sub amenintare. Se folosesc bate, sabii, topoare. Tratamentul "stapanilor" ad-hoc ai romanilor include o masa cu alimente adunate din gunoaie si niciun ban. 28 dintre ei reusesc sa se salveze, evadand din "tabara". Cer sprijinul Consulatului Romaniei de la Sevilla...Şi ajung de unde au plecat. La ei acasa. Povestea a inceput, se pare, in urma cu 16 zile. Şi e totalmente reala. Cei 32 de romani "dusi cu maslina" in Spania de o "retea de traficanti" vor avea ce povesti copiilor, nepotilor si stranepotilor cate zile vor trai. De fapt, episodul romanilor sechestrati de un grup de forta alcatuit din 30 de tigani (de la puradei la bulibasa) si pusi la munca fortata in Spania - despre care, nu incape indoiala, a aflat toata suflarea romaneasca, pare o secventa desprinsa dintr-un film horror. Intrece cu mult scenariile puse la cale de actorii politici, galceava parlamentarilor pe tema celor "1.000 de zile de haos, sfarsitul guvernarii de dreapta" - amintim, in treacat, ca acesta este titlul motiunii de cenzura PSD-iste - ba chiar si greutatea recent lansatului indemn prezidential referitor la "cresterea calitativa a natalitatii", care a revoltat... masele. Pare sa fi palit, la auzul celor relatate de presa spaniola si de cea autohtona, pana si impresionantul program de "pensii private", sintagma care-l face pe dl.Basescu sa freamate de optimism.Desigur, respectand "greutatea" fiecareia dintre problemele mai sus pomenite, care mai de care mai dezarmanta prin premise si consecinte, deopotriva, nu se poate sa trecem peste episodul de-a dreptul cutremurator, ai carui protagonisti sunt romani, exploatati de tigani. Ce spuneti, domnilor politicieni? Puneti umarul la treaba sau asteptati ca, intr-o buna zi, Romania sa fie pusa pe fuga ?


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.